Karamelizuotų raudonųjų svogūnų džemas

PA195151.jpgPrasidedant Kalėdinių dovanų ruošimui, visada prisimenu mėlynuosius svogūnus ir jau eilę metų iš jų gaminamą džemą, mat jo jau ragavę įtraukia stiklainį šio pagardo į norų sąrašą, tad su malonumu gaminu vis daugiau stiklainių ir dailiai pakuoju juos kartu su kitomis dovanomis.

Nors pirmą kartą išgirdusi tokį žodžių derinį, pati raukiau nosį, po pirmos degustacijos supratau kokio gėrio galima paruošti vos iš kelių produktų, kurių apsčiai turime prekybos centruose. Nepaisant paprastos receptūros, svogūnų džemas yra ypatingai gardus, karamelizuodamiesi svogūnai atskleidžia puikiausius savo aromatus. Tik, deja, nei geltonieji, nei baltieji svogūnai šiam pagardui netinka, esu bandžiusi gaminti ir iš jų, rezultatas nedžiugino.

Originaliame recepte naudojamas raudonas vynas ir balzamiko actas, pakeičiau juos obuolių actu ir čili pipirų dribsniais ar milteliais, nuo jų džemas turi intensyvesnės rūgštelės ir malonios, liežuvį švelniai kandžiojančios aštrios natos.

Proporcijos sekančios:

1 kg mėlynųjų svogūnų

200 ml obuolių acto

100 g rudojo cukraus

žiupsnelis druskos

1 vš kepimui tinkančio aliejaus

1 aš persilado prieskonių (arba bet kokio kito mėgstamo žolelių mišinio)

Svogūs nulupu, pjaunu pusiau ir supjaustau ne itin plonais pusžiedžiais. Į keptuvę pilu aliejų ir, jam įkaitus, suberiu svogūnus. Suberiu cukrų ir gerai išmaišiusi, sumažinu kaitrą, keptuvę dengiu dangčiu ir palieku troškintis 20-30 minučių. Toli nuo keptuvės nesitraukiu, nelygu drėgmei svogūnuose, kaitros lygiui, karamelizavimosi laikas gali būti ir trumpesnis, ir ilgesnis. Svarbu, kad svogūnai būtų sukritę ir skaidrūs.

Supilu actą, beriu druską ir prieskonius ir tuomet jau troškinu, kol išgaruoja skysčiai ir džemas sutirštėja, tai gali užtrukti nuo 15 iki 25 minučių.

Dar karštą džemą sukrečiu į stiklainius, juos užsuku hermetiniais dangteliais. Džemą galima laikyti ir virtuvinėje spintelėje, bet atidarius, stiklainį vertėtų laikyti šaldytuve.

Parašykite komentarą