Varškė ir bananas – puiki pora, jau seniai poruoju juos, kepdama varškėčius ar darydama įdarą lietiniams. Bet vieną dieną pusryčiams reikėjo pamaitinti būrį žmonių, tokiais atvejais lipdyti ką nors porcijomis būna ne itin patogu, tad iškarto sumečiau, kad tai bus varškės apkepas. Būryje buvo netoleruojančių rafinuoto cukraus, tad jį pilnai pakeičiau bananų saldumu, o ir obuolius rinkausi saldesnius – Golden rūšies. O kadangi buvo abejonių ar visi valgo kviečius, planuojamas dėti manų kruopas pakeičiau maltų avižinių dribsnių milteliais.
Ir taip gardu buvo, kad iki trupinėlio suvalgyta. Tad ir namuose dabar dažnai, ypač lėtais savaitgaliais, kepu būtent tokį, vaisinį apkepą. Dribsnių pasimalu vienu ypu daugiau ir sandėliuoju sausame stiklainyje.
6-8 porcijoms reikės:
1 kg 9% riebumo varškės
4 kiaušinių
200 ml plakamosios grietinėlės
100 g maltų avižinių dribsnių
4 bananų
2 obuolių (ar saldesnių kriaušių/persimonų)
0.5 šaukštelio rupios druskos
Iš spintelės traukiu rankinį plakiklį. Į vieną dubenį supilu grietinėlę ir išplaku ją iki purumo. Kitame dubenyje suplaku kiaušinius, tuomet beriu druską, dedu bananus ir smulkinu iki jie pilnai įsimaišo. Į šią masę sukrečiu varškę ir išsuku.
Obuolius ar kitus naudojamus vaisius nulupu, išsėklinu ir supjaustau nedideliais kubeliais ir beriu ant varškės masės. Ten pat sukrečiu ir plaktą grietinėlę, maltus dribsnius, imu mentelę ir viską lėtai ir kruopščiai sumaišau.
Varškės masę supilu į kepimo formą. Aš naudoju silikoninę torto formą, jos niekuo tepti ar barstyti visiškai nereikia. Jei naudotumėte kitokią, patepkite trupučiu sviesto.
Apkepą kepu 180C apie 45-50 minučių.
Tiekiu karštą, su grietine ar jogurtu, uogomis.
O jei visgi trūksta saldumo, į tešlą galima įberti saujelę razinų.