Bulviniai blynai, jų variacijos bei padažai

Tradicinių lietuviškų bulvinių blynų receptų – pilna galybė, kaimyninėse šalyse dar daugiau. O mano virtuvėje jų, kaip ir cepelinų, būna itin retai. Ir ne dėl to, kad šių patiekalų nemėgstame, veikiau dėl to, kad 5-6 blynams paruošti vis tik reikia galybės indų ir buitinės technikos, o iškepus daugiau ir nesuvalgius, blynai ar cepelinai tamsėja, sausėja ir labai greitai tampa tiesiog neskanūs.

Tad taupumo vardan bulviniais blynais mėgaudavomės kavinėse, ypač patikdavo versija su lašiša ir varškės padažu po fantastiškų SPA procedūrų Vilniaus pakraštyje esančioje Villa Alicante.

Bet kadangi visos maitinimo įstaigos jau senokai nebekviečia užsukti, teko prisiminti visus bulvinių blynų gamybos būdus, tad priminsiu (o gal ir papasakosiu ką naujo) apie smulkiai tarkuotų bulvių blynus, stambiai tarkuotų bulvių didžiablynį ir apie virtų bulvių blynus, kuriuos aš vadinu žemaičių blynų pusbroliais. Arba tiesiog – tinginių žemaičiais.

Tad ir pradedu nuo naujausio atradimo, gimusio ir noro pasigaminti klasikinių žemaičių blynų, bet nenorit terliotis su įdaru. Atradimas įvyko ir dar dėl vienos priežasties, tądien man buvo diena be mėsos, tad reikėjo sugalvoti vieną patiekalą dviems, bet vienam mėsiškai, kitam vegetariškai. Ir kilo išganinga mintis, kad mėsa gali būti ne įdare, bet padaže. O bemėsis varinatas su baltuoju padažu. Ėmiau ir padariau, viskas labai tiko ir patiko.

VIRTŲ BULVIŲ BLYNAI

2 porcijoms pasiruošiu:

4 vidutinio dydžio virtų bulvių

1 M dydžio kiaušinio

1 šaukšto (su kaupu) bulvių krakmolo

1 šaukšto (be kaupo) kvietinių miltų

1/2 šaukštelio druskos

Lydyto sviesto kepimui

Mėsiškam padažui:

50-70 g kiaulienos faršo (arba šalto rūkymo šoninės)

1/4 nedidelio svogūno

1 šaukšto grietinės

1/4 šaukštelio druskos (tik faršui)

Žiupsnelio kmynų

Aliejaus kepimui (tik faršui)

Baltajam padažui:

1 šaukštas grietinės

1 šaukštas lydyto sviesto

1/2 šaukšto miltų (naudoju speltos)

1/4 šaukštelio druskos

Bulves išverdu nepjaustytas, su lupena. Išvirusias atvėsinu šaltame vandenyje, nulupu ir grūstuve gilesniame inde sugrūdu iki košės konsistencijos. Įmušu kiaušinį, įmaišau, beriu druską, krakmolą ir miltus ir maišau, kol masė tampa beveik nelimpanti prie indo sienų.

Pirmiausiai paruošiu padažus. Mėsiškam variantui keptuvėje įkaitintame aliejuje apkepu faršą, jei naudoju šoninę, papildomų riebalų nenaudoju, tiesiog apkepu kubeliais pjaustytus gabaliukus. Smulkiai supjaustau svogūnus, beriu į keptuvę, masę pasūdau, beriu kmynus. Kepu kol svogūnai tampa skaidrūs, tuomet sukrečiu grietinę, maišant kaitinu kol grietinė pilnai įsimaišo. Padažą supilu į šilumą laikantį puodelį su dangčiu.

Baltajam padažui keptuvėje ištirpdau lydytą sviestą, beriu miltus, įmaišau grietinę, druską. Intensyviai maišant kepu apie 1 minutę. Gautą padažą taip pat supilu į šilumą laikantį puodelį.

Bulvių tešlą stalo peiliu padalinu į 6 lygias dalis.

Įkaitinu keptuvę, dedu šaukštą lydyto sviesto, jam gerai įkaitus formuoju norimos formos blynelius ir juos dedu į čirškantį sviestą. Kiekvieną pusę kepu po 1-2 minutes.

Tiekiu su padažais, valgome karštus.

 

STAMBIAI TARKUOTŲ BULVIŲ DIDŽIABLYNIS

Šis patiekalas mūsų namuose nuo neatmenamų laikų vadinamas „Amerikonka”, mat receptą atvežė po emigracijos iš tolimojo Urugvajaus grįžęs senelio brolis.

Pats receptas yra beveik banalus, keptuvėje su šlakeliu aliejaus kepamos stambiai tarkuotos pasūdytos bulvės. Bet kaip tai skanu!

Vienai 28cm dydžio keptuvei reikia

1 kg bulvių

1 šaukštelio druskos

2 šaukštų kepimui tinkamo aliejaus (naudojų saulėgrąžų)

Bulves nuskutu, dažniausiai tarkuoju virtuviniu kombainu, bet viskas lengvai įveikiama ir paprasta „burokine” tarka. Tarkius pasūdau, permaišau, sunkti nereikia.

Kaičiu ugnį, keptuvėje įkaitinu aliejų, jis turi būti karštas. Tarkius dedu į keptuvę, vis paspaudžiant šaukštu, kad liktų kuo mažiau tarpų. Išlyginu paviršių, keptuvę dengiu dangčiu. Kaitrą sumažinu iki pačios mažiausios ir palieku kepti 12-15 minučių.

Praėjus kepimo laikui, keptuvę pakeliu nuo ugnies, dešine ranka stipriai laikau dangtį ir apverčiu keptuvę. Blynas atsiduria ant dangčio. Tuomet keptuvę grąžinu ant viryklės, o blyną atsargiai nustumiu atgal į keptuvę. Neslėpsiu, įgūdžių reikia, kaip ir ore vartant lietinius, bet pabandžius pirmą kartą būna aišku kaip tai daroma.

Antrą pusę kepu apie 10 minučių, jei reikia, įpilu pakraščiuose truputį aliejaus, bet tik vos vos.

Kol kepa didžiablynis, dubenyje elementariuoju būdu – šakute sutrinu

2 pakelius 9% varškės (360 g)

120-150 ml riebesnio pieno

Žiupsnelį druskos

Blyną iš keptuvės perkeliu į didelę lėkštę, joje pjaustome porcijas. Valgome užsipylę padažo.

Atšalęs blynas ne itin skanus, valgant likučius verta pašildyti keptuvėje su trupučiu aliejaus.

 

KLASIKINIAI BULVINIAI BLYNAI

Dėl kelių blynų tikrai nesinori traukti bulvių tarkavimo mašinos, o ir ne visi dabar turime tas mašinas ar smulkiąsias trintuves. Todėl kartais prekybos centruose mielai prigriebiu kibirėlį… tarkių. Taip taip, jais prekiauja net ir mažieji, vieną esu pirkusi Klaipėdos priemiesty mažutėje parduotuvėlėje. Juos prekybininkai dažniausiai sudeda į šaldytuvus šalia raugintų kopūstų.

Labai pamėgau tuos kibirėlius, galima šviežiai išsikepti 6-8 blynus, o tarkius iki kito kepimo išlaikyti net ir savaitę. Greita, paprasta, o suderinus priedus ir padažus dar ir labai gardu.

Tradiciniu būdu gaminant bulvinius blynus, 2 porcijoms pasiruošiu

4 vidutinio dydžio bulves (mėgstu „Laura” rūšį)

1 L dydžio kiaušinį

1/4 šaukštelio druskos

180 g varškės

60-70 ml riebesnio pieno

žiupsnelio džiovintų mėtų (galima keisti šalavijais ar kmynais)

6 juosteles šaltai rūkytos šoninės (galima keisti rūkytos lašišos juostelėmis)

Bulves nuskutu ir sutarkuoju smulkia tarka (ar bulvių tarkavimo mašina), beriu druską, sumaišau ir palieku 10 minučių. Tuo metu pagaminu padažą – varškę sutrinu su pienu ir prieskoniais, druskos nededu, nes jos apsčiai bus gruzdintoje šoninėje.

Po 10 minučių šaukštu nugriebiu bulvių masės paviršiuje susidariusį skystį ir įmaišau puodelyje išplaktą kiaušinį. Miltų, kaip siūloma daugelyje receptų, nenaudoju, mėgstame plonus blynus su traškiais kraštais, bet jei norėtumėte storesnių blynų, įmaišykite 2 šaukštus kvietinių miltų.

Įkaitinu keptuvę ir joje apkepu šoninės juosteles. Pirmą keptuvę blynų kepu riebaluose, likusiuose nuo šoninės, jie blynams suteikia ypatingai gero skonio. Sekančią keptuvę kepu įkaitintame aliejuje.

Tiekiant porciją į lėkštės vidurį dedu padažo, blynus ir galiausiai šoninę. Kartais užberiu krapų.

 

 

Parašykite komentarą