Gžikas (gzik) – bulvės su pavasariniais žalumynais gardinta varške

Och kaip laiku prisiminiau kadaise Lenkijoje ragautą patiekalą. Mintimis nuklydau į tą kavinukę, prisiminusi, kad tuomet labai sužavėjęs patiekalas buvo pilnas pavasarinių žalumynų ir ridikėlių.

Turbūt dažnam nutinka pavasarinė krizė, kai labai lauktos daržovės ir žolelės ima ir atsibosta ir tuomet prasideda šaltsriubių, konservų gamyba, džiovinimas ir pan. Tad štai prašom dar vieną idėją kur išradingai ir labai gardžiai panaudoti net ir nekondicinius ridikėlius, svogūnų laiškus, krapus.

Šis tradicinis lenkų patiekalas puikus ne tik lėkštėje, bet ir rankoje, kaip vienakąsnis, tereikia virti mažąsias bulves ir tiekti bendroje lėkštėje.

Gaminimas tiesiog elementarus, sunkiausia dalis – nuplauti ir išvirti bulves, bet net ir čia yra išeitis, galima pirkti jau plautas bulves.

Kadangi tai labiau užkandis, nei pagrindinis patiekalas, nelygu bulvių dydžiui vienai porcijai skaičiuoju 1,5-2 bulves.

Varškės pagardo proporcijos:

1 pakelis varškės (180g)

1 šaukštas riebios grietinės

1/3 šaukštelio druskos

3-4 ridikėliai

3-4 svogūno laiškai

žiupsnis šviežių krapų

žiupsnelis maltų baltųjų pipirų

Bulvės patiekalui gali būti naudojamos tiek šviežios, tiek senos, svarbi tik viena detalė – jos verdamos su lupenomis.

Varškę šakute sutrinu, sudedu grietinę, prieskonius ir smulkiai supjaustytus ridikėlius bei svogūnus ir krapus. Viską kruopščiai sumaišau.

Virtas bulves atvėsinu, pjaunu pusiau, ant puselės dedu dosnų šaukštą varškės pagardo.  Tiekiu atvėsintą, papuošusi ridikėlių griežinėliais ir keliomis krapų šakelėmis.

 

Parašykite komentarą