Kaip gimsta nauji receptai? – dažnai klausiate jūs. Dažniausiai begaminant ir sumąsčius suporuoti kokius nors produktus. Taip nutiko ir su šia šaltsriube.
Kadaise rudenį ruošiau pomidorus žiemai. Maliau juos, truputį sūdžiau, vos vos pakaitinau ir pilsčiau į stiklainius (receptas čia). Kadangi šaltsriubes gaminu dažnai, nepaisant jokių sezonų, tuo pačiu metu kepiau bulvių juostas ir dubeny maišiau kefyrą su šaldytais svogūnų laiškais, krapais, agurkų tarkiais.
Ir kilo išganinga mintis į šaltibarščių masę įpilti trintų pomidorų. Paragavus pirmą šaukštą mintimis grįžau į vaikystę, kai mama ruošdavo pomidorų ir svogūnų salotas su grietine, bet man rūpėdavo tik tas skystis, kuris likdavo salotų dugne. Tai štai lygiai tokį patį skonį išgavau, įmaišydama pomidorus į šaltibarščių ruošinį. Tobula.
6 porcijoms pasiruošiu:
1,5 l kefyro
2 trumpavaisius agurkus
100 g svogūnų laiškų
30 g krapų
3 kiaušinius
3 bulves
1 šaukštelį druskos
3 vidutinius pomidorus
aliejaus kepimui arba vandens virimui
Variacijos – bulvių galite nekepti, galite virti, o galima valgyti ir visai be bulvių. Galima naudoti konservuotus pomidorus, bet gardžiausia su šviežiais, svarbu, kad jie būtų gerai sunokę. O svogūnų laiškus galima keisti smulkiai kapota svogūno galva.
Pomidorus prie žiedkočio įpjaunu kryžiuku, sudedu į gilesnį indą ir užpilu iki pat viršaus verdančiu vandeniu, palieku 10 minučių. Tuo metu nuskutu bulves, jei ruošiuosi kepti, daržovių skustuku pripjaustau ilgų juostų, jei virti – vidutinio dydžio kubeliais. Kepu aliejuje iki apskrudimo, truputį pasūdau, o verdu iki kol tampa laisvai įbedamos šakute. Tuo pačiu metu išverdu kiaušinius.
Pomidorus nulupu ir dedu į virtuvinio kombaino indą su S peiliais ir sumalu iki vientisos masės. Tą patį darau, jei naudoju konservuotus pomidorus savo sultyse.
Į dubenį sudedu kapotus krapus ir svogūnus, įtarkuoju agurkus, supilu kefyrą, pomidorus, dedu druską ir išmaišau.
Laikau šaldytuve. Tiekiu su bulvėmis ir pagardinus porciją šaltsriubės pusele kiaušinio.