Trupiniuotį tūlas lietuvis žino nuo vaikystės, nors panašaus pyrago pusbrolio geografija yra ypatingai plati, radau panašų net Islandijoje!
ir šis pyragas yra dažno virtuvės naujoko kepinys. Išties, pagaminti šį pyragą , teisingiau trupinius, visai nesudėtinga.
Daug metų gamindavau trupinius su uogienėmis, džemais, obuolienėmis, bet kai paragavau rūgštelėjusio islandiško varianto su rabarbarais, ėmiau ieškoti alternatyvų saldiems pagardams. Ir atradau, kad trupiniais galima dengti tiesiog supjaustytus vaisius, o dar ir trupiniuose paslėpti kiek pavytusius obuolius ar slyvas, persimonus, kriaušes, tamsėjančius bananus ar šaldiklyje liūdinčias pernykštes uogas!
Trupinių gerumas dar ir tame, kad juos šaldytuve galima laikyti iki mėnesio. Paskambino draugė, kad netikėtai planuoja užsukti – griebiu vaisių iš vazos, pripjaustau į kepimo formelę, užberiu trupiniais, pašaunu orkaitėn ir po 15 minučių pyragas jau ant stalo. Kaštas, kvepiantis, sušildantis…
Mano trupiniai – atidirbtas ir garantuotai geras receptas, be viso to dar ir lengvai prisimenamas, o dar ir praktiškas, nes vienas produktas laisvai gali būti keičiamas kitais, turiu omeny avižinius dribsnius. Juos gali pavaduoti įvairiausi riešutai ar valgomos sėklos, džiovintos uogos, pvz. spanguolės ar razinos.
Be visų gerų žinių yra dar ta, kad trupinius galima gaminti su alternatyviais riebalais ar miltais, o iškepti ir patogiai transportuoti… stiklainyje. Apie visa tai su LRT susukome video, galite žvilgtelti štai ČIA.
O labiau mėgstantiems skaityti – pagrindiniai trupinių produktai:
200 g sviesto (arba kokosų aliejaus)
200 g kvietinių miltų (arba migdolų, kukurūzų, žirnių miltai)
200 g rudojo nerafinuoto cukraus
100 g avižinių dribsnių (ar kitų alternatyvų, aprašytų aukščiau)
Žiupsnis kalėdinių prieskonių (nebūtina)
Gaminu tiesiog puode, kuriame ištirpinu sviestą, į jį suberiu cukrų, maišau iki aptirpsta, tuomet suberiu miltus, prieskonius ir dribsnius (ar kitus produktus). Sumaišau, atvėsinu šaldytuve, pirštais pasmulkinu iki trupinių ir sudedu į patogią maisto dėžutę su dangčiu.
Viskas! Ar įsivaizduojate kaip greita ir paprasta?
Paruošimas kepimui irgi toks pats – į kepimo formą ar stiklainį pripjaustau vaisių, sezoniškai sumaišau juos su uogomis. Užberiu apie 2-3 cm trupinių ir šaunu į iki 150-160C įkaitintą orkaitę 15 minučių.
Šio pyrago geriau nešaldyti, nes trupiniuose esantis sviestas stipriais stingsta ir gerokai sukietina pyrago viršų.