Pirmoji pagalba susirgus ar peršalus – česnakas

Tai bus odė česnakui. Jo didenybei Česnakui, kuris, kaip nė viena kita daržovė, neturi savyje tiek galios padėti peršalusiam, sloguojančiam ar kokią zarazą viruso pavidalu pasigavusiam žmogui.

Nėra ir kitos tokios daržovės, paliekančios tokį ryškų kvapą, tiek pjaustant, tiek malant, gardinant troškinius, sriubas, padažus, keptą juodos duonos riekę ar verdant skilteles aliejuje.  Ir nors kartais česnakas dėl skoninių ir kvapiųjų savybių yra lyginamas su svogūnu, mano galva jis, nors ir pravirkdantis net vyrus, yra Nr.  2.

Ir dabar, kai aplink tiek sergančių ar sloguojančių žmonių, sumaniau priminti lyg ir elementarius, bet dažno tiesiog pamirštus česnakų patiekalus ar gaminius, kurie padeda sveikti.

Pirmiausia, ką prisimenu suslogavus – tiesiog nulupti česnako skiltelę ir ją įdėti į kiek įmanoma išpūstą šnervę. Kitą užspaudus kvėpuoti česnako eteriu bent kelias minutes. Svarbu skiltelės neįpjauti, tuomet yra grėsmė labai stipriai suerzinti gleivinę.

Bet kadangi aš nesu medikė, o kulinarė, labiau norėčiau pasidalinti „skanių vaistų” receptais.

Vienas jų, pats paprasčiausias, bet ilgiausias – užpilti česnakus medumi ir palikti tamsioje vietoje… metus laiko. Taip, žinau, kad tai ilgas laiko tarpas, bet jums dirbti nereikės, jie poruosis savarankiškai. Ir po metų turėsite nuostabaus skonio česnakus juodame meduje, būtent tokia spalva ir yra gero kokybės garantas. Turiu jau 4 metus išlaikytą stiklainį, nei skoninės, nei kvapų savybės nepakitę, gal netgi dar labiau išryškėję.

Geriame po šaukštą , užsigeriant drungnu vandeniu ryte, prieš pusryčius. Arba tuomet, kai pajuntame pirmus peršalimo požymius, tuomet nepakenks ir du šaukštai.

O visus kitus receptus jau esu aprašiusi, juos rasite čia:

Sumuštiniai su česnakais 

Česnakai, lėtai virti aliejuje

Malti česnakų žiedai

Mėtiniai česnakai

Česnakynė

Česnakų sriuba

Orkaitėje kepta duona su česnaku

 

Linkiu nesusirgti!

4 atsakymai į “Pirmoji pagalba susirgus ar peršalus – česnakas”

  1. Aš kasdien valgau česnaką. Bent po kelias skilteles. Ir tikrai galiu pasakyti kad neatsimenu kada sirgau peršalimo ligomis. Valgau ir su sumuštiniais ir su kepta duona ir į patiekalus įvairius dedu. O darman labai skanu, gerai apskrudusios česnakiuko skiltelė prie grilintos mėsos! Mh! Gardu! 😋😊😋

  2. Sveiki, gal galėtumėte pasidalinti, ar česnakus dedate skiltelėmis, ar juos pjaustote/traiškote prieš dėdama į medų? Ačiū

Parašykite komentarą