Sušalus ar susirgus

Betepdama lydytą sviestą ant juodos duonos ir bedėliodama česnakų griežinėlius pamaniau – juk tai irgi receptas. O gal kažkas dar nėra bandęs šio puikaus skonio sumuštinio per brūkšnelį gydytojo? O gal ir kitų mūsų namuose naudojamų receptų sušalus ar susirgus.

Mielai dalinuosi, gal atrasite kažką naujo ar prisiminsite ką pamiršę.

Sumuštiniai su česnaku

Vienam valgytojui reikės:

1/2 riekės juodos duonos

1/2 šaukštelio lydyto sviesto (galima naudoti ir paprastą)

1 didelės česnako skiltelės

Žiupsnelio druskos

Česnaką supjaustau plonais griežinėliais, duoną užtepu sviestu, sudėlioju česnakus ir tolygiai suberiu druską. Valgome iškarto.

Kadangi šis sumuštinis dėl česnako gydomųjų savybių yra ne tik naudingas, bet ir labai skanus, kartais valgome ne tik susirgę.

Aviečių stiebų arbata

Turbūt jokia naujiena, kad aviečių arbata efektyviai mažina karščiavimą, daugelis geria aviečių uogienės užpilą, kiti užpila uogas, fermentuotus ar tiesiog išdžiovintus lapus, bet man labiausiai pasiteisinęs – aviečių stiebų gėrimas.

Dar vienas puikus dalykas, kurį kadaise išmokė krikštomama, kad aviečių stiebai patys vaistingiausi žiemą, gavę gero šaltuko. Ir kad jų nusipjauti geriausia tada, kai reikia. Efektyviausios miškinės ar laukinės avietės, tad jei miškas šalia namų, nesunkiai sergant verta bent kelioliką minučių pasivaikščioti iki avietyno (šiltai apsirengus ir apsimūturiavus galvą, žinoma). Jei tokios galimybės nėra, stiebų galima pasiruošti iki susergant. Atradau, kad stiebai geriausiai laikosi šaldiklyje, ten jie nedžiūsta ir išlaiko gerąsias savybes.

1 dozei gėrimo reikia:

250 ml karšto vandens

3 spindžio ilgio aviečių stiebų

1 šaukšto medaus

Stiebus peiliu supjaustau 2-3 cm ilgio pagaliukais, juos sudedu į termosą ir užpilu karštu vandeniu. Karštu laikau vandenį, nuo užvirimo pabuvusį virdulyje 5-6 minutes.

Termosą sandariai uždarau ir pusvalandžiui palieku ramybėje.

Įsipilu į puodelį tik tiek, kiek planuoju išgerti ir pakaitomis gurkšteliu arbatos ir palaižau medaus.

Vištienos sultinys

Turbūt nėra labiau mitais apipinto maisto sergant. Man labai padeda išgyventi karščiavimus ir skausmus, ir netgi jei tai placebo, tai jis labai skanus. Sultiniui, būtent pasiligojus, verdu tik naminę vištieną ar gaidieną, šaldiklyje visada „tam reikalui” yra du paukščiai. O kitų produktų visada yra namuose.

6 porcijoms reikia:

1 nedidelės vištos (apie 1kg, galima naudoti pusę paukščio)

2 l vandens

1 svogūno

0,5 morkos

2 šaukštelių druskos

1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

1/4 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių ar dribsnių

1 šaukštelio šviežių ar šaldytų krapų, petražolių ar kalendrų

Sultinį verdu greitpuodyje, jei tokio neturite, virimo laiką reikia dauginti iš 3, virti sandariai uždengtame puode ant minimaliausios kaitros ir baigiant virti papildyti iki 2l karštu (!) vandeniu.

Į puodą dedu nepjaustytą paukštį, neluptą svogūną ir morką, pilu 2 litrus vandens, beriu druską. Puodą dengiu dangčiu, statau ant didžiausios kaitros, užvirus vandeniui, kaitrą sumažinu iki minimaliausios ir verdu pusvalandį.

Jei turiu laiko, palaukiu, kol garpuodžio sistema leidžia nuimti dangtį, skubant išleidžiu garus per specialų vožtuvą.

Kaičiu virdulį su nedideliu kiekiu vandens, paukštieną ir daržoves traukiu iš puodo, pilu verdančio vandens, kad sultinio būtų 2 litrai. Lukteliu, kol užvirs, suberiu pipirus ir išjungiu kaitrą.

Tiekiu karštą, į puodelį įberiu žolelių.

 

Parašykite komentarą