Keptų burokėlių ir morkų mišrainė (vinegretas)

Klasikinis vinegretas taip buvo pavadintas dėl užpilo vinaigrette, kuris yra gaminamas iš aliejaus, garstyčių ir skiesto obuolių acto ar maistinės acto rūgšties.

Mūsų kalbininkai vinegretu burokėlių mišrainės vadinti nebeleidžia, ir labai gaila, nes mano prisiminimuose apie močiutės seserį Zosytę, kuri buvo vestuvių ir kitokių švenčių maisto ruošėja, ryškiausiai likęs jos tuomet gamintas vinegretas. Jis būdavo maišomas iš virtų burokėlių, morkų ir pupelių, raugintų agurkų ir… grietinės. Ir nors tokią mišrainę gamindavo visos giminės moterys, pas Zosytę ji būdavo skaniausia. Kaip ir skaniausi krikštomamos marinuoti obuoliai, močiutės agrastų ir mėlynių kompotas ar mamos šaltanosiai.

O skaniausia (man) vinegreto versija kartais buvo tiekiama pavakariams kadaise lankytame darželyje su juodos duonos pusrieke ir stiklinaite kefyro.

Burokėlių mišrainę namuose gaminu nuo seno, tik ne su grietine, o su tuo tikruoju vinaigrette ir nebe su virtomis, o orkaitėje keptomis daržovėmis. Nenaudoju ir bulvių ar raugintų kopūstų, o pupeles keičiu konservuotais žirneliais. Liko tik vienas valgymo ypatumas – kartu su vinegretu būtinai norisi juodos ruginės duonos ir kefyro.

Vinegretą gaminu iš

3 burokėlių (apie 800 g)

5 morkų (apie 700 g)

4 marinuotų agurkų (apie 200 g)

450 g konservuotų žirnelių (720 ml stiklainis)

100 ml tyro aliejaus

2 šaukštų obuolių acto

2 šaukštų vandens

1 šaukštelio skystų garstyčių

1 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių

1 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio maltų baltųjų pipirų

Burokėlius ir morkas kruopščiai nuplaunu ir neluptus bei nepjaustytus dedu į kepimo indą. Jį dedu ant grotelių orkaitės viduryje, jungiu 120C ir palieku kepti apie 2h. Galima kepti ir trumpiau 180C temperatūroje, tačiau lėtasis kepimas garantuoja tolygų daržovių iškepimą iki pat šerdies.

Iškepusias daržoves atvėsinu, nulupu ir supjaustau nedideliais kubeliais. Žirnelius nukošiu, marinuotus agurkus supjaustau panašiais kaip daržovių gabaliukais. Viską sumaišau gilesniame dubenyje.

Užpilui puodelyje sumaišau aliejų, garstyčias, actą, vandenį, druską ir pipirus. Pilu ant daržovių, lengvai permaišau ir dubenį dedu į šaldytuvą, vinegretas skaniausias šaltas.

Valgome kaip garnyrą šaltiems mėsiškiems, paukštienos ar žuvies patiekalams. Ar jau aprašytu nostalgišku būdu 🙂

2 atsakymai į “Keptų burokėlių ir morkų mišrainė (vinegretas)”

  1. Laba diena , priminėte ,,mamos šaltanosiai.”Labai norėčiau recepto .Mėginau neseniai gaminti-nepavyko.

    1. Genovaite, o jūsų mama su mėlynėmis darydavo? Mūsų namuose šaltanosiai būdavo su varškės įdaru. Šį receptą galėčiau parašyti.

Parašykite komentarą