Duona su česnaku (variantas orkaitėje)

Labai mėgstame keptą juodą duoną, ypač nuo tada, kai pradėjau gaminti naminius aliejus. Kepdavau šalto spaudimo saulėgrąžų ar sezamų aliejuje, bet vis kirbėjo, kad kaitindama gadinu tyro aliejaus gerąsias savybes. Ir vieną dieną, besisvečiuodama kulinarinėje studijoje, pamačiau juodos duonos riekes kepimo skardoje ir kaistančią orkaitę. Nekantriai laukiau rezultato ir buvau labai nustebusi, orkaitėje kepta duona buvo traški ir labai gardi, bet visgi pritrūko aliejaus skonio. Tad namuose, po kelių eksperimentų, atradau patį gardžiausią variantą.

Proporcijų kaip ir nėra, o labiausiai pasiteisinusi idėja – tiekti keptą duoną su papildomais priedais, kuriuos pats valgantis ir derina pagal savo skonį.

Duonos kepimui iki 200C įkaitinu orkaitę (viršus-apačia), riekes sudedu ant silikoniniu kilimėliu ar kepimo popieriumi išklotos skardos, kepu apie 10 minučių. Jei duona ne itin šviežia, gali užtekti ir 7 minučių.

Tiekiant duoną sudedu ant medinės lentelės, šalia dedu rupios druskos, česnakų skiltelių ir aliejaus. Valgant česnaką pabadome į druską ir tuomet triname riekes. Palaistome trupučiu aliejaus ir valgome.

Skanus ir karštas, ir atvėsęs variantas, tik trinant karštą duoną žymiai intensyviau jaučiasi česnako aromatas.

Patys tinkamiausi aliejai palaistymui – šalto spaudimo saulėgrąžų, sezamų, moliūgų. Ir, žinoma, kokybiški alyvuogių aliejai. Labai rekomenduoju mano pačios itin pamėgtus alyvuogių aliejus iš Virgen Extra.

Parašykite komentarą