Šparagų ūgliai šoninės juostose

Kad jau prasidėjo didysis šparagų (smidrų) sezonas, brūkštelsiu apie patį elementariausią, bet tuo pačiu ir gardžiausią jų paruošimo būdą.

Receptas puikus ir tuo, kad tinka kepimui tiek orkaitėje, tiek ant žarijų. Žarijų kaitra, žinoma, prideda ir dūmo aromato, tad patiekalas gaunasi kvapnesnis. Vienintelė bėda kepant tokiu būdu, jei neturite dvipusių užspaudžiamų grotelių, yra vartymas, net ir stipriausiomis žnyplėmis suimtas ir verčiamas gaminys dažnai užsispyrusiai sukasi atgal, kartais atsivynioja šoninės kraštas, todėl parašysiu ir veiksmingą būdą išvengti nesėkmių.

Jei didesniame prekybos centre ar turgavietėje užmatysite blyškius, beveik baltus (taip ir vadinamus baltaisiais) šparagų ūglius, drąsiai pirkite ir skanaukite, blankumas yra specifinio auginimo būdas, kai augalas auga po žeme, apkauptas. Jų skonis yra švelnesnis, ūgliai stambesni, o šiame patiekale puikiai suderantys su stipriu rūkytos šoninės skoniu.

Šoninę perku jau pjaustytą plonomis juostomis, namuose net ir aštriausiu virtuviniu peiliu taip plonai atriekti nepavyksta.

2 porcijoms pasiruošiu:

10 šparagų ūglių

10 šaltai rūkytos šoninės juostelių

1 šaukštą sėklų mišinio (saulėgrąžų, sezamų, moliūgų ir pan.)

1/2 nedidelės citrinos

2-3 medinius iešmelius

Jei ruošiuosi kepimui ant žarijų, pirmiausiai aukštoje stiklinėje su vandeniu užmerkiu iešmelius, prisigėrę vandens jie nuo didelės kaitros neužsiliepsnos.

Šparagus nuplaunu, kiekvieną apsuku šoninės juostele. Orkaitės variantui viską sudedu į kepimo indą (renkuosi stiklinį), užberiu sėklas ir dedu į iki 220C įkaitintos orkaitės vidurį. Kepu apie 7-8 minutes, dažniausiai stebiu kepimo procesą per stiklą, svarbu, kad šoninė apskrustų.

Žarijų variantui šonine apvyniotus šparagus sudedu ant darbastalio ir išmirkusiais iešmeliais perveriu storiausias dalis, sutvirtindama visus ūglius į vieną formą, kurią bus patogu apversti. Iešmelius galima keisti dantų krapštukais, tik tuomet reikėtų verti po 3-4 šparagus.

Apskrudus apačiai, ūglius apverčiu ir tik tuomet pabarstau sėklomis. Kepu iki gerai apskrunda šoninė.

Tiekiant palaistau trupučiu citrinos sulčių.

 

Parašykite komentarą