Prancūziška česnakų sriuba

Prancūzišką svogūnų sriubą žinome (turbūt) visi. Gal mūsuose nėra daug ją gaminančių namuose, bet kavinėse  ar dienos pietų centruose jos galima sutikti tikrai dažnai.  Tas kvapas… Su niekuo nesumaišomas,  aitrus, įsigeriantis į drabužius ir netgi odą. Pamenu, kai buvau pavėžėja,  buvau gavusi iškvietimą pavežti žmogų nuo kavinės iki ofiso, viso keliavimo tebuvo 10 minučių, bet sergančiam kolegai  vežamos svogūnų sriubos tvaikas (sorry, kitaip pavadinti negaliu), buvo toks stiprus, kad nepadėjo net pusvalandis atvirais langais, tądien nieko nebepavežiau…

Nemėgstantys svogūnų kvapo turbūt net skaitydami raukote nosį, tad visiems tiems, kurie netoleruoja šių daržovių, siūlau pasigaminti ne ką mažiau populiarios, kremiškos, šildančios česnakų sriubos.

6 porcijoms reikės:

1,5 litro vištienos sultinio

200 g česnako

100 ml riebios grietinėlės 

2 šaukštų tyro aliejaus

1 šaukšto lydyto sviesto

1/2 šaukštelio džiovintų žolelių (raudonėlio, šalavijo ar peletrūno)

Prancūziško batono (skrebučiams) 

Šiai sriubai labiausiai tinka naminis, lėtai virtas ir perkoštas vištienos sultinys. Dažniausiai verdu didesnį jo kiekį ir dalį užšaldau, tad naudojant tokį ruošinį, česnakinę sriubą pagaminu palygint greitai.

Česnakus nulupu. Profesionalai rekomenduoja skilteles perpjauti pusiau ir išimti šerdį, tačiau aš šios taisyklės dažniausiai nepaisau, skonio skirtumo nepajaučiau.

Sultinį puode užkaitinu iki virimo, nemažinant kaitros suberiu česnakų skilteles, verdu apie 7-8 minutes. Jei sultinys buvo virtas be druskos, pasūdau, beriu prieskonius.

Kol verda česnakai, įkaitinu keptuvę, joje įkaitinu sviestą ir iš abiejų pusių apkepinu batono riekes.

Sultinyje apvirusius česnakus  maisto smulkintuvu  sutrinu iki vienalytės masės ir į gautą masę supilu grietinėlę, sumaišau ir palaukiu kol viskas sukunkuliuos.  Tuomet išjungiu kaitrą, dengiu dangtį ir puodą palieku ramybėje bent 10 minučių.

Sriubą tiekiu karštą. Į lėkštes pilu po kelis samčius  ir į ją merkiu paruoštus skrebučius. Kartais beriu kapotų kalendrų ar krapų lapų, dedu kelias šviežias spanguoles.

2 atsakymai į “Prancūziška česnakų sriuba”

  1. Tinka įmesti nedidelę bulvikę, suteikia konsistencijos, o vietoje grietinėles sutarkuoti fermentinio sūrio, įmaišyti kiaušinio, kad sukibtų gumulas, ir visą tą grožį mesti į puodą ir biškį pavirti.

Parašykite komentarą