Marinuoti svogūnai

Bent jau mūsų aplinkoje šašlykai be marinuotų svogūnų tiesiog nevalgomi. O kur dar silkė su karštomis bulvėmis, grietine ir tokiais pačiais svogūnėliais? M…

Rodosi joks čia menas marinuoti svogūnus, tačiau jei norisi gero skonio, visgi derėtų atsižvelgti į kelis niuansus. Pirmiausiai į svogūnų rūšis.

Kokie svogūnai labiausiai tinka?

Geltonieji. Puikūs, tik prieš marinuojant griežinėlius rekomenduočiau plikyti, t.y. užpilti verdančiu vandeniu ir palikti iki pilnai atvės.

Rausvieji. Ne tokie aitrūs, kaip geltonieji, tad plikyti nėra reikalo. Gražioji spalva marinuojant blunka, todėl naudoju spalvotą actą (aviečių ar vyšnių, kaip jų pasigaminti, rasite ČIA).

Baltieji. Patys saldžiausi ir švelniausio skonio svogūnai, beveik nedirginantys akių pjaustant, marinuojant tokius dedu daugiau prieskonių.

Šalotiniai. Turbūt neverti būti marinuojami dėl aukštos kainos.

Cukrus marinate? Taip, gaminant marinatą neapsieisime be saldaus skonio, tačiau svogūnus dažniausiai marinuojame prieš pat valgant, tai ne žiemos konservai, todėl leidžiu sau pakeisti cukrų medumi ar stevija.

Druska. Kitaip, nei gaminant marinatus žiemos konservams, čia tiks bet kokia druska, tiek joduota, tiek smulki.

Actas.  Naudoju tik natūralius actus, bet jei tokių po ranka nėra, iš bėdos tiks ir maistinė acto rūgštis, jos reikės 30% mažiau, nei nurodyta recepte.

Indas marinavimui. Renkuosi indus su dangčiais, tiks ir puodas, ir maisto dėžutė, ir užsukamas stiklainis.

Mūsų kompanijai dažniausiai perku

0,5 kg svogūnų

Juos supjaustau pusžiedžiais, ne itin plonais, kad marinuojant liktų traškumo.

Verdu marinatą iš:

1/2 litro vandens

3 šaukštelių cukraus

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio Provanso žolelių mišinio

1 žiupsnio aitriosios paprikos

100 ml acto 

Vandenį pilu į puodą ir jam užvirus suberiu cukrų ar saldiklius, druską ir prieskonius. Maišant verdu iki kristalai ištirpsta, supilu actą, išjungiu kaitrą ir po kelių minučių pilu ant svogūnų, indą dengiu ir dedu į šoną. Atvėsus perkeliu į šaldytuvą.

Taip marinuoti svogūnai šaldytuve gali išlikti gardūs net iki poros savaičių.

 

 

Parašykite komentarą