Raugintų kopūstų sriuba

 

Ši sriuba tikrai pažįstama visiems, tačiau kaip teisingai ją išvirti, žino ne kiekvienas. Yra kelios klaidos, kurios sugadina skonį ir tekstūrą, tad aprašysiu receptūrą ir gaminimo eigą, kad kiekvienas jūsų galėtų mėgautis šia aromatinga, maloniai rūgščia, sočia ir (beveik) gydančia sriuba.

Pirmiausiai apie kopūstus, suprantu, kad prekybos centre jų neparagausite, bet turgavietėse dar vis galima, tad rekomenduočiau pirkti būtent ten. Paragaukite skirtingų bačkų skonius ir pirkite labiausiai traškius ir rūgščius. Tai bus geros sriubos garantas. Suprantu, kad turgavietės ne visiems pasiekiamos, tad pirktus prekybos centre prieš verdant sriubą būtinai paragaukite. Jeigu bus minkšti, į sriubą juos dėkite visiškai paskutinius ir išjunkite kaitrą.

Bulvės. Rūšis visiškai nesvarbi, svarbu jų nevirti rūgščiame vandenyje, vadinasi pirmiausiai reikia išvirti bulves ir tik tuomet dėti rūgščius kopūstus.

Svogūnai. Jie verdami nelupti, lukštai nudažo sultinį, suteikia skaidrumo ir įdomaus poskonio.

Druska. Kopūstuose ir rūkytoje šoninėje jos daug , tad sūdyti sriubos nereikia. Tik išvirus gali pasirodyti, kad druskos trūksta, bet kiek pastovėjusi sriuba taps pakankamai sūri.

Mėsa. Esu išbandžiusi visas mėsos rūšis ir pasilieku prie karkos. Ji sriubai suteikia pakankamai riebumo, puikiai išverda ir plėšosi, aš dedu ir odą, ji būna labai gardi.

Taigi, sriubai pasiruošiu:

1 vidutinio dydžio karką

600-700 g raugintų kopūstų

1 svogūną

2 vidutines bulves

1 morką

150 g šaltai rūkytos šoninės

1 šaukštelį prieskonių mišinio (provanso žolelių, viduržemio jūros ar pan.)

Karką ir neluptą svogūną nuplaunu ir dedu į gilų puodą. Vandeniui užvirus, sumažinu kaitrą iki minimalios, dengiu dangtį ir verdu apie 2h. Nelygu karkos dydžiui gali reikėti ir trumpesnio virimo. Išvirimo garantas – mėsa besinerianti nuo kaulo. Ištraukiu kartu su svogūnu į lėkštę ir palieku atvėsti.

Tuo metu bulves ir morką nuskutu ir supjaustau nedideliais gabaliukais, beriu juos į verdantį sultinį ir verdu iki suminkštėja.

Šoninę supjaustau labai mažais gabaliukais, juos apkepu karštoje keptuvėse iki traškumo ir pilu į puodą.

Karkos mėsą dviemis šakutėmis suplėšau į gabaliukus ir grąžinu į puodą. Sudedu prieskonius ir kopūstus ir verdu apie 10 minučių.

Tiekiu karštą su duona, grietine, kapotais žalumynais.

Parašykite komentarą