Nors jau esu rašiusi apie šį itin paprastą receptą, pasikartosiu, akcentuodama pagrindinius privalumus:
- Galima naudoti hermetinius dangtelius
- Galima laikyti netgi buto spintelėje
- Agurkai išlieka traškūs
- Galima gaminti bet kokio dydžio stiklainiuose
Yra ir vienas minusas:
- Agurkų įrūgimo reikės palaukti apie 2 mėnesius
Pirmiausiai pasiruošiu agurkus, juos kruopščiai nuplaunu, galiukų nepjaustau. Gaminu didesniame puode ar maistiniame kibire. Jo dugną iškloju
juodųjų serbentų, krienų lapais ir krapų stiebais ar žiedynais.
10l kibirui naudoju po kelias saujas lapų ir dosnų pundą krapų. Imu
česnako galvą
pjaunu ją perpus ir taip pat dedu į kibiro dugną. Lupti nereikia.
Dedu agurkus, negrūdant, kad galėtų laisvai plaukioti skystyje smarkiai nesiliesdami vienas kito.
Pasiruošiu matavimo indą, įpilu
vieną litrą šilto (apie 30C) vandens
ir pilu ant agurkų. Tuomet beriu
3 šaukštus rupios akmeninės druskos
Kibirą truputį pasukioju, kad druska nusileistų iki dugno ir vėl kartoju vandenį-druską, kol kibiras sklidinai užsipildo skysčiu. Viršų iškloju dar vienu sluoksniu lapų, krapų ir dedu dar vieną perpjautą česnako galvą.
Agurkus pridengiu lėkšte, kibirą dengiu dangčiu ir dedu į šiltą namų vietą. Palieku 3 dienoms.
Praėjus šiam laikui pasiruošiu stiklainius, juos išplaunu karštu vandeniu ir palieku apverstus ant virtuvinio rankšluosčio.
Agurkus supilu į švarią kriauklę, nubėgus skysčiui išrenku lapus, krapus ir česnakus, jų nebereikės. Stiklainiu pildau agurkais, vėlgi, smarkiai negrūdant. Ir pagrindinė taisyklė – palikti bent 2 cm tarpą iki dangtelio. Kai jau stiklainiai užpildyti, į kiekvieną iki pat viršaus pilu šaltą vandenį. Mūsų vanduo yra pakankamai šaltas, bet jei jūsų čiaupe jis visgi vasarošiltis, patarčiau pasiruošti vandens su ledukais ir, jiems ištirpus, naudoti būtent tokį. Ledinis vanduo stabdo rūgimą.
Užsuku dangtelius, visada naudoju tik naujus.
Ir tikrai taip, druskos naudoti užpilant nebereikia, per 3 rūgimo dienas agurkai prisigeria tiek, kiek reikia tobulam skoniui.
Ragaujam po 2 mėnesių. Tokie agurkai puikiai tinka garnyrui, mišrainėms, soliankai, agurkinei, šiupininei, karštų sumuštinių ir picų ruošimui, sumuštiniams.
Nuotraukose ką tik užpilti šaltu vandeniu agurkai, po kelių mėnesių jie tampa tamsiai žali, kaip ir klasikiniu būdu rauginti agurkai.
Sveika,dariau du kartus agurkus sausuoju būdu,abu kartus pritrūko skysčio,pirmąkart gal per stambiai supjausčiau,bet antrąkart ploniau,vistiek taspats gavosi
Patikslinkite apie kurį receptą rašote, sausuoju būdu skysčio ir neturi būti daug.