Šis meiliai Šarlote vadinamas pyragas mūsų namuose atsiranda dukart per metus. Pirmąjį, kai soduose žolė būna pilna alyvinių obuolių krituolių. O antrą, kaip šiuo metu, kai rudeniniai obuoliai rūsyje jau tampa pavytę ir praradę sultingumą.
Klasikinis pyragas žavingas receptūros paprastumu ir gaminimu, bet nebūčiau aš, jei neįkiščiau trigrašio 🙂 Per eilę metų kiek pabodo tas pats skonis ir vaizdas lėkštėje, tad paeksperimentavusi atradau žymiai įdomesnį, aromatingesnį ir drėgnesnį pyrago variantą. O vos vienas papildomas ingredientas ir veiksmas.
Kepimui renkuosi apvalią silikoninę kepimo formą aukštais bortais („tortinę”).
Pasiruošiu:
1,5 kg obuolių
10 šaukštų miltų
5 kiaušinius
5 šaukštus balto cukraus
1 šaukštą rudojo cukrus
3 šaukštus bekvapio tyro aliejaus
1/2 šaukšto cinamono
1 šukštelį kepimo miltelių (nebūtinai)
Į kepimo formą beriu rudąjį cukrų ir cinamoną, sausa mentele sumaišau ir tolygiai paskirstau dugne.
Kiaušinius plaku virtuvinio kombaino tešlos maišytuve arba kokteilinėje, į indą įmušu kiaušinius, pilu aliejų, beriu baltą cukrų ir plaku 5 minutes. Galima plakti ir tiesiog šakute gilesniame inde iki kol cukrus pilnai ištirps ir kiaušinių masė taps balta.
Obuolius perpjaunu į 4 dalis, išimu sėklallizdžius ir supjaustau ne itin plonomis riekelėmis ir jas smarkiai nespaudžiant sudedu į kepimo formą.
Į kiaušinių masę įsijoju miltus, jei kiaušinius plakiau ranka, kartu suberiu ir kepimo miltelius, plakant buitinės technikos pagalba miltelių nereikia.
Maišau, kol masė tampa vientisa ir ją lėta srovele supilu ant obuolių. Formą dedu ant grotelių orkaitės viduryje, jungiu 180C ir kepimo režimą viršus – apačia. Kepu 50 minučių.
SVARBU kepimo metu jokiu būdu neatidarinėti orkaitės durelių.
Iškepusį pyragą ištraukiu ir palieku kiek atvėsti, tuomet ant formos dedu didelę lėkštę ir apverčiu. Atsargiai nuimu kepimo formą ir pabarstau netirpiu milteliniu cukrumi.
Valgome su kava, arbata, kakava. Vasarą labai skanu su kaušeliu vanilinių ledų.
Laikau šaldytuve.