Spalvomis lėkštėse bandau skaidrinti nuotaikas, labai keistai, kaip niekad dažnai, norisi makaronų patiekalų, gardintų ne šonine ar kumpiu, bet daržovėmis, grybais ir žuvimi, planuoju išbandyti ir vieną įdomesnių ligūriškų makaronų variacijų su… bulvėmis.
O berašydama prisiminiau vieną keisčiausių ragautų makaronų patiekalų – lakštinių su avinžirniais. Turbūt jau įtariate, kad tai pietų šalių patiekalas, mes jį ragavome Alžyre, o paragavus skuodžiau į vietinį turgų pirkti harisos prieskonių, kuriais buvo gardintas patiekalas. Kitaip nei dauguma aštrių prieskonių, harisa suteikia labai įdomų efektą – aštrumas pradeda jausti tik suvalgius visą patiekalą, tarsi po laiko, bet išties tai labai jauku, juk pavalgius norisi pailsėti, o aštrumas suteikia šilumos pojūtį.
Bet. Šiandien apie mūsų mylimą patiekalą – makaronus su pievagrybiais ir tunu. Makaronų rūšis nėra labai svarbi kaip kai kuriuose klasikiniuose patiekaluose, bet dažniausiai renkuosi spirales arba kriaukles, į jų tarpus susigeria padažas ir smulkintas tunas, tad lėkštėje nelieka padažo.
4 porcijoms pasiruošiu:
500 g makaronų
8-10 pievagrybių
2 skardines (260 g) savo sultyse konservuoto tuno
1 nedidelę cukiniją
1 svogūną
200 ml 10% grietinėlės
1 šaukštą lydyto sviesto
3 šaukštelius druskos
1 šaukštelį Viduržemio jūros žolelių mišinio
4 šaukštus tarkuoto kietojo sūrio
Kaičiu 7l puodą su 5l vandens, beriu druską ir laukiu kol užvirs. Tuo metu gabaliukais supjaustau svogūną ir cukiniją (jeigu jauna, tai su visa žievele). Pievagrybius supjaustau kubeliais arba juostomis. Atidarau konservuotą tuną ir nusunkiu skystį, šakute kiek pasmulkinu didesnius gabalus.
Į verdantį vandenį beriu makaronus, visada vadovaujuosi ant pakuotės nurodytu virimo laiku, tuomet jie nebūna pervirę.
Išvirusius makaronus pilu į koštuvą ir dabar jau sukuosi labai greitai 🙂
Tą patį puodą grąžinu ant viryklės, dedu sviestą ir jam išsilydžius ir įkaitus beriu svogūnus ir prieskonių mišinį, pamaišant kaitinu iki aukso spalvos, dedu tuną, cukiniją, pievagrybius, lengvai pamaišau, sukrečiu makaronus, pilu grietinėlę ir vis pamaišant laukiu, kol grietinėlė pradeda burbuliuoti.
Dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku bent 10 minučių.
Tiekiant kiekvieną porciją pabarstau tarkuotu kietuoju sūriu. Jį, beje, galima keisti ir kitu mėgstamu sūriu.
Ačiū už labai naudingus receptus ir už dalinimasis. Sėkmės.
Ačiū labai!