Kodėl rudens? Nes dabar kaip iš gausybės rago pasipylė obuoliai, morkos ir burokėliai. Obuolys sriuboje, bent jau mūsų kraštuose, yra retas svečias, tačiau jį galima išmaniai paslėpti, sriubą… sutrinant. Visi trys pagrindiniai šios sriubos veikėjai turi gamtinio saldumo, todėl gali drąsiai konkuruoti su populiariąja moliūgiene. Maloniai nustebins ne tik sriubos spalva, bet ir tekstūra bei skonis.
6 porcijoms reikės:
500 g vištienos blauzdelių be kaulo ir odos
100 g šalto rūkymo šoninės (nebūtinai)
2 vidutinių burokėlių
3 vidutinių morkų
2 didesnių obuolių
1 vidutinio svogūno
2 valg. š. lukštentų moliūgų sėklų
2 a. š. rupios druskos
Po žiupsnį maltų pipirų ir chmeli-suneli prieskonių
Šviežių kalendros lapelių tiekiant
3 l puode užverdami 2 l vandens, sudedama blauzdelių mėsa ir verdama apie 15 minučių. Tuo metu nulupamos ir stambiais gabalais supjaustomos daržovės ir obuoliai, pastariesiems dar išpjaunami sėklalizdžiai. Vištiena ištraukiama ir paliekama atvėsti, o į sultinį keliauja daržovės ir obuoliai. Verdama iki morkos ir burokėliai tampa minkštais, tai trunka apie 30-40 minučių. Tuo metu atvėsusi vištiena supjaustoma plonomis juostelėmis, tokiomis pačiomis supjaustoma ir šoninė, jei ją naudotumėte.
Išvirusios daržovės sutrinamos smulkintuvu iki vienalytės tyrės, beriami prieskoniai ir druska, mėsos juostelės, viskas gerai išmaišoma ir užkaitinama iki užvirimo. Puodas dengiamas dangčiu, išjungiama kaitra ir sriuba paliekama subręsti. Moliūgų sėklos pasmulkinamos virtuvinio kombaino S peilių ar kavamalės pagalba.
Tiekiant į lėkštę pilama po keletą samčių sriubos, pabarstoma moliūgais ir kapotais kalendrų lapeliais. Pagardinimui dar tinka apkeptos baklažanų riekelės.