Kokio nuostabumo pavadinimas – Alla Norma. Tik visiems jis skamba skirtingai, vieniems asociacija su žymia opera, kitiems, kietai tariantiems „l” raidę, tai slaviškas vardas, o tiems, kurių tarpe ir aš, atrodo, kad tai itališka norma, kuri reiškia, kad bus labai gardu.
Taip ir yra, tad kai tik atsiranda sąlyginai nebrangių baklažanų, imuosi Alla Norma makaronų, teisingiau sakant pastos.
Tai pasta su baklažanais ir šviežių pomidorų padažu, kildinama iš Sicilijos. Kaip visad itališkuose patiekaluose nėra vingrybių, viskas pavyksta ne tik restorano šefui, bet ir eiliniam kulinarui.
Ši pasta puikiai tiks ne tik vegetarams, jei valgytojų kompanija mišri – Alla Norma gali būti puikiu garnyru prie grill kepsnio ar maltinio.
400 g Penne tipo makaronų
1 mažo ar pusės didesnio baklažano (apie 200 g)
2 didesnių svogūnų
4 vidutinio dydžio pomidorų
1 šaukštelio aštrių prieskonių mišinio
1 šaukštelio druskos padažui
1 šaukštelio druskos baklažanams
1 šaukšto druskos makaronų virimui
Pundelio petražolių (keičiu kalendra)
Gabaliuko mėgiamo sūrio (tiks kietasis, fetos tipo, brinza ir pan.)
Aliejaus kepimui
Kaičiu puodą su 3 litrais vandens, jį pasūdau ir laukiu kol užvirs. Tuo metu baklažaną supjaustau pusriekėmis ir pabarstau druska, truputį pamaišau ir palieku ramybėje.
Svogūnus ir pomidorus supjaustau nedideliais kubeliais, žoleles smulkiai sukapoju, naudoju ir kotus.
Keptuvėje stipriai įkaitinu aliejų, baklažanus ranka nusunkiu nuo susidariusių sulčių ir dedu į keptuvę, kepu kol kiek paruduoja ir sudedu į lėkštę.
Toje pačioje keptuvėje vėl kaitinu aliejų, jame apkepinu svogūnus, beriu pomidorų kubelius, prieskonius, druską ir pusę žolelių ir pilu puodelį skysčio iš puodo, kuriame verda makaronai. Kaitinu pamaišant, kol viskas suminkštėja. Panašiu metu jau būna išvirę makaronai, juos supilu į koštuvą ir mentele pamaišau, kad nesuliptų.
Padažo masę sudedu į virtuvinio kombaino indą su peiliais ir susmulkinu iki tyrės.
Į puodą, kuriame virė makaronai, grąžinu makaronus, pilu padažą ir baklažanus, lėtai kaitinant sumaišau ir išjungusi kaitrą, dengiu dangtį ir palieku bent 15 minučių.
Tiekiant beriu likusių žolelių ir mėgiamo sūrio.
– Klaikiai skanu, – sakė mano draugė iš Biržų
Related