Šarlotė su alyviniais obuoliais

Alyviniai obuoliai jau gausiai krenta žemėn ir primena vaikystę, kai ryte į dviračio bagažinę prisigrūsdavau tokių krituolių ir mindavau į ganyklas, vaišinti arklių. Griauždavau obuolius, gulėdama pievoje ir mojuodama sklandytuvams. Atsikandus kąsnį alyvinio visad akyse tos pievos…

Dabar pievoje nebesiguli, sklandytuvų danguje nebėr, tad laisvą laiką naudoju vasaros gėrybių kimšimui į stiklainius ar džiovykles.

Alyviniai obuoliai labai tinka kompotų ir obuolienių gamybai, bet iš dužusio obuolio obuolienės nebeišvirsi, bent truputį papuvusi įdauža gali sugadinti visą puodo turinį.

Tad tokius krituolius verčiu obuolių pyragu.

Šis pyragas nepaprastai greitai pagaminamas, o ir produktų nereikia sverti, tobula!

Pagrindiniu produktus matuoju stikline ar puodeliu, kurio tūris apie 200-250ml.

Reikės:

1 stiklinės kvietinių miltų

1 stiklinės rudojo cukraus (galima naudoti ir baltą)

3 kiaušinių

3 šaukštų tyro bekvapio aliejaus

1 šaukštelio sodos (arba kepimo miltelių)

1 šaukšto obuolių acto (jei naudojama soda)

0,5 šaukštelio cinamono

8-10 mažų arba 6-7 didesnių obuolių

Kiaušinius išplaku su cukrumi, greitam variantui naudoju el. plaktuvą, bet jo neturint tai galima daryti tiesiog šakute. Plaku kol masė padidėja, tampa balta ir pilnai ištirpsta cukrus.

Tuomet pilu aliejų, pamaišau ir beriu miltus. Jei naudoju kepimo miltelius, juos įmaišau kartu su miltais. Suku masę, kol nelieka gumuliukų. Tešla gaunasi pakankamai skysta, taip ir turi būti.

Obuolius pjaunu perpus, išimu sėklalizdžius, pašalinu dužusias vietas ir supjaustau nemažais kubeliais.

O soda ir actas? – juos naudoju prieš pat kepant, sodą laikau dideliame šaukšte virš tešlos ir lėta srovele pilu actą, susidariusias putas įmaišau, tešlą pilu į kepimo formą (naudoju silikoninę), suberiu obuolius, juos truputį šaukštu paspaudžiu, kad giliau panirtų ir galiausiai tolygiai apiberiu cinamonu.

Formą dedu į orkaitės vidurį, jungiu 180C kaitrą ir kepu apie 40 minučių. Ar pilnai iškepė, tikrinu mediniu pagaliuku, įbedu į pyragą ir ištraukus jis turi būti sausas. Tik būtinai beskite į pačią tešlą, ne į obuolį, jame pagaliukas visada bus šlapias.

Valgome ir karštą, ir atvėsusį, ir laikytą šaldytuve. Labai ilgai ir nelaikome, tai greičiausiai iš lėkščių dingstantis pyragas.

Parašykite komentarą