Karamelizuoti vaisiai

Po prasiautusios audros sodai pilni krituolių obuolių ir kriaušių, neprinokusių, apdaužytų, neturinčių skonio. O ir prekybcentriuose pirktos slyvos ar persikai irgi dar neturi sunokusių vaisių skonio. Nekyla ranka jų išmesti, konservavimui tokie vaisiai ne itin tinka. Ir tokiais atvejais prisimenu vieną vaisių gelbėjimo būdą – karamelizaciją.

Šaldytuve taip paruošti vaisiai išlieka gardūs iki 3 savaičių, todėl verta iškarto pasidaryti didesnį kiekį ir jais gardinti jogurtą, varškę, košę ar valgyti su įvairiais sūriais.

Šiandien laukiu svečiuose draugės, tad paruošiau jai deserto iš varškės, graikinio jogurto, vanilės ir karamelizuotų slyvų. Namai pilni nuostabaus aromato!

Gamybos procesas visai nesudėtingas, tereikia turėti keptuvę ir

Vaisių – kietų obuolių, kriaušių, slyvų, persikų, nektarinų, abrikosų

Sviesto

Rudojo cukraus (iš bėdos tiks ir baltasis)

Meduolių prieskonių arba tiesiog cinamono

Proporcijų ar gramų nėra, precizika čia nebūtina, viską geriausia ragauti.

Vaisius, išėmus sėklalizdžius ar kauliukus, supjaustau apystorėmis riekelėmis, kaulavaisius į 6 dalis, obuolius ar kriaušes į 8.

Į įkaitintą keptuvę dedu gabaliuką sviesto, jo reikia tiek, kad išsilydęs pilnai padengtų keptuvės dugną.

Beriu vaisius ir neskubant pamaišau, kol riekelės pradeda skaidrėti. Beriu cukrų ir prieskonius ir vėl, vis pamaišant, kaitinu, kol cukrus pradeda stipriai  burbuliuoti ir kietėti. Išjungiu kaitrą ir karamelizuotus vaisius sudedu į hermetinį indą ar dėžutę. Sandėliuoju šaldytuve.

Dažniausiai gaminu desertus, mėgstamiausia baltoji masė tokia:

1/1 maskarponės ir graikinio jogurto bei šaukštelis vanilinio cukraus

1 pakelis varškės (180g), 250g graikinio jogurto ir šaukštelis vanilinio cukraus

1/1 Philadelphia sūrio, graikinio jogurto ir šaukštelis vanilinio cukraus

Viską elementariai šakute sumaišau gilesniame inde ir sudedu į taures.

Cukraus tokiuose desertuose labai nedaug, jie gaivūs ir labai vasariški. Desertus prieš tiekiant būtinai atšaldau šaldytuve.

 

Parašykite komentarą