Ir dar vienas nesaldus pyragas – su grybais. Publikuotas internetiniame žurnale „Debesys”, todėl aprašymas skiriasi nuo manojo standartinio 🙂
Tešlai:
50ml pieno
25g mielių
100g sviesto
200ml kefyro
1aš druskos
1vš cukraus
3st miltų
Įdarui:
100g džiovintų baravykų arba 0,5kg šviežių pievagrybių, kreivabudžių ar pan. grybų
2 vidutiniai svogūnai
200g kopūsto
Žiupsnis kmynų
50g sviesto
Pyrago viršui:
Kiaušinio trynys
Žiupsnis džiovinto rozmarino
Pirmas darbas, kurį turėsite atlikti, jei naudosite džiovintus grybus – užmerkti juos kambario temperatūros vandeny. Palikite brinkti bent 4-5h.
Tešlą pyragui pradėkite ruošti 2-3h iki numatyto kepimo laiko. Pirmiausiai pašildykite pieną, tik vos vos, kad būtų šiltas. Jame mediniu šaukštu sutrinkite mieles. Kitame inde ant lėtos ugnies ištirpdykite sviestą.
Į gilesnį puodą supilkite mieles piene, atvėsusį sviestą, druską, cukrų, kefyrą. Maišykite, kol ištirps cukrus, tuomet įmaišykite persijotus miltus.
Tešlą minkykite, kol ji taps elastinga, palikite ją, pridengtą medvilniniu rankšuosčiu, kilti šiltesnėje vietoje. Kas pusvalandį tešlą perminkykite.
Pasiruoškite įdarą:
Grybus supjaustykite nedideliais gabaliukais, sukapokite svogūnus, smulkiais kubeliais supjaustykite kopūstą. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite daržoves ir, karts nuo karto pamaišant, kepkite apie 15min. Tuomet supilkite pusės citrinos sultis, kmynus, permaišykite, išjunkite kaitrą ir palikite įdarą atvėsti.
Tešlą iškočiokite ir išpjaukite kepimo formos dydžio + 5-6cm iš kraštų forma, išklokite ja kepimo indą ir suformuokite bortus. Supilkite pilnai atvėsusį įdarą, o iš likusios tešlos pripjaustykite juostelių, kurias gražiai išdėliokite ant įdaro.
Paviršų ištepkite išplaktu kiaušinio tryniu ir pabarstykite rozmarinu.
Kepkite apie 45min. 180C.
Tiekite karštą. Atvėsusį pyragą laikykite kambario temperatūroje, pridengtą medvilniniu rankšluosčiu.