Kitaip ir nepavadinsi – pyrago tešla lyg ir niekuo neišskirtinė, bet prapjovus jau iškepusį, matosi, jog jis ne tik kepė, bet ir kepimo metu sluoksniavosi. Turiu įtarimą, kad sluoksniavimasis įvyksta dėl skirtingo tirštumo produktų, t.y. didelio kiekio pieno, kuris greičiausiai ir atsiskiria nuo sunkesnio sviesto. Receptą skaičiau ne kartą ir ne vienoje svetainėje, bet susiruošus kepti, vis tik sugalvojau įkišti savo trigrašį ir papildyti receptą kakava ir šokoladu.Tai visiškai naujas gardumynas mano kolekcijoje, net ir mano ne itin mėgstamam saldžiam skoniui tiko įdomus, primenantis sufle ir paukščių pieno mišinį, sluoksnis. Kakava puikiai suderėjo su vanile, namai dar ilgai buvo pilni savito šio pyrago kvapo.
Pyragui reikia:
4 kiaušinių
2/3 pakelio sviesto (apie 130g)
1st rudojo cukraus
8vš kvietinių miltų (su kaupu)
4vš kakavos miltelių
400ml pieno
1aš vanilinio cukraus arba 5 lašų vanilės esencijos
100g šokolado
Sviestą ištirpdau ir palieku atvėsti. Atskiriu kiaušinių baltymus nuo trynių, į trynius suberiu cukrų ir neskubant maišau šaukštu, supilu sviestą ir maišau, kol ištirpsta cukrus. Suberiu kakavą ir persijotus miltus, permaišau. Po truputį pradedu pilti pieną, kelis šaukštus atidedu. Svarbu – pienas turi būti kambario temperatūros. Elektriniu mikseriu išplaku baltymus ir juos atsargiai įmaišau į tešlą. Ji bus labai skysta, neišsigąskite ir nepulkite dėti miltų 🙂 Kepimui naudoju savo mylimą silikoninę kepimo formą. Jei naudosite stiklinę ar metalinę formą, ją reikėtų patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.
Tešlą supilu į formą ir dedu ant grotelių orkaitės viduryje. Kepu režimu „iš abiejų pusių” 180C apie 1h 20min.
Iškeptą pyragą atvėsinu ir aplieju šokoladine glazūra. Labai nemėgstu vandens garų vonelių, žymiai paprasčiau išlydyti šokoladą metaliniame ar keramikiniame indelyje, dedu jį į iki 120C įkaitintą orkaitę 10-15min., šokoladui išsilydžius, įpilu į jį kelis šaukštus pieno, glazūrą supilu ant pyrago ir išlyginu konditeriniu teptuku. Pyragą ir dedu į šaldytuvą bent 6h, dar geriau visoms 12.
Tiekiu su kava ar arbata.
ponia,pieno lyginamasis svoris yra DIDESNIS,negu sviesto
Ponia Vida, gal galėtumėte paaiškinti pastabą aiškiau? 🙂
Ar galima naudoti augalinį pieną?
Mieka Rūta, nedu bandžiusi, tad negaliu garantuoti 😐