Pastaruoju metu prekybcentriuose matau „kibinus” su kiauliena, varške ar netgi obuoliais. Na… nežinau kaip jums, bet man pavadinimo autentika turi tam tikrą prasmę. Todėl kibinus gaminu tik su aviena ir kopūstais. Kitus pyragėlius taip ir vadinu – pyragėliais su kiauliena, vištiena, varške ar kitais įdarais. Deja, nesu sutikusi tikros karaimės, kuri būtų išmokiusi kibinų gaminimo subtilybių, todėl ilgai domėjausi, ragavau, gaminau įvairias tešlas, įdarą kapojau, pjausčiau, maliau, gardinau grietine/sviestu/sultiniu. Ir štai kaip gaminu mūsų šeimai gardžiausius kibinus.Beje, valgome juos tik ką tik iškeptus, pašildytiems sakome riebų „ne”. Todėl vienu kartu iškepu tiek kibinų, kiek planuojame suvalgyti, tuo tarpu tešlą ir įdarą sudedu į šaldymo kamerą. Keletas mažų gudrybių – po receptu.
Tešlai reikės:
1 kg kvietinių miltų
180 g 82% riebumo sviesto (standartinis didesnis pakelis)
380-400 g 30% riebumo grietinės
4 vidutinio dydžio kiaušinių
po žiupsnį druskos ir cukraus
Sviestą bent pusvalandžiui dedu į šaldymo kamerą, tuomet jį į gilų dubenį sutarkuoju stambia tarka ir kuo greičiau sutrinu į trupinius su miltais. Supilu grietinę, įmušu 3 kiaušinius ir vieną baltymą (trynį palieku aptepimui), druską su cukrumi ir užminkau tešlą. Ją apsuku maistine plėvele ir nešu į šaldytuvą valandai – kitai. Tuomet ruošiu įdarą, jam reikės:
600-700 g avienos (jei labai bijote lajaus skonio, rinkitės riebesnę jautieną ar veršieną)
200-300 g baltagalvio kopūsto
2 vidutinių svogūnų
50-60 g sviesto
1 vš grietinės
žiupsnio maltų kmynų
žiupsnio maltų raudonėlių
1 aš druskos
Mėsą supjaustau kuo smulkesniais gabaliukais, marūdnas darbas, bet jis atsiperka tikrai nuostabiu skoniu. Kopūstą ir svogūnus pjaustau lygiai tokiais pačiais nedideliais gabaliukais. Viską sumaišau su grietine ir prieskoniais, o sviestą supjaustau daugmaž 1 cm kubeliais.
Tešlą traukiu iš šaldytuvo, darbo stalą pabarstau miltais (arba naudoju silikoninį padėklą) ir kočioju ne itin ploną lakštą. Formai išpjauti naudoju arbatinę lėkštutę. Į apskritimo centrą dedu įdaro, į jį įspaudžiu gabaliuką sviesto ir formuoju kibiną. Aprašyti eigą pakankamai sunku, todėl siūlau pažiūrėti vieną iš gausybės vaizdo medžiagos Youtube kanale.
Aptepimui paliktą trynį išplaku su keliais šaukštais vandens ir gautu mišiniu aptepu paruoštus ir į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėtus kibinus.
Kepu apie 40 min. 200 C kaitroje.
Kibinus tiekiu karštus, su jautienos sultiniu.
Jei lieka tešlos, ją sudedu į plastikinį maišelį ir iškočioju į ploniausią įmanomą lakštą, tuomet juos susuku į rulonus ir dedu į šaldymo kamerą. Taip paruoštus gaminius lengva atšildyti ir pagaminti naują partiją kibinų.