Naminė “Nomeda”

DSC_0072 (2)

Pagaliau… Pagaliau spėjau nufotografuoti bent kelis gabaliukus šio gardėsio. Tai vienas naujausių mano konditerinių atradimų, gimęs galvoje, bevoliojant Kalėdinius džiovintų vaisių saldainius. Tikrą “Nomedą” kartą per metus nusipirkdavau tam, kad įsitikinti, jog vaikystės skoniai lieka vaikystėje. Nebe tas saldainis ir nežinia kodėl :/ Todėl ir sugalvojau sulipdyti “Nomedą” iš kuo natūralesnių produktų. Tikrai nesitikėjau tokio nuostabaus rezultato, jei esate šio saldumyno gerbėjai – būtinai pasigaminkite jo namie. Tikrai smarkiai neišsitepsite, nereiks plauti gausybės indų, tereiks kantrybės. 

Vienai didelei “Nomedai” pagaminti reikės:

100g žemės riešutų (be luobelės)

200g tamsių razinų

100g džiovintų slyvų (be kauliukų)

trupučio šilto vandens

3 storų vaflių lakštų

100g juodo šokolado be priedų

50g sviesto

Razinas ir slyvas pusvalandžiui užmerkiu šiltame vandenyje. Joms mirkstant, įkaitinu keptuvę ir joje apskrudinu žemės riešutus, jie turi patamsėti, bet jokiu būdu ne pajuoduoti. Iš spintelės traukiu virtuvinį kombainą, dedu S formos peilius smulkinimui, į indą suberiu apkeptus riešutus ir juos pasmulkinu. Ne iki miltų, tiesiog stambesniais gabaliukais. Riešutus suberiu į gilesnį indą ir tais pačiais smulkinimo peiliais sumalu iš vandens išgriebtus džiovintus vaisius. Turėtų gautis tiršto džemo konsistencija, jei masė per kieta – įpilu truputį vandens, kuriame mirko vaisiai. Gautą masę sudedu į indą su riešutais ir viską kruopščiai sumaišau.

Darbo stalą iškloju maistine plėvele, per vidurį dedu vieną vaflių lakštą, ant jo – pusę vaisių masės, ją peiliu tolygiai paskirstau po visą paviršių, vėl vaflį, vaisius ir vėl vaflį. Gaminį apsuku plėvele ir bent kelioms valandoms dedu į šaldytuvą, ant viršaus galima uždėti pjaustymo lentelę ir nedidelį svorį.

Šokoladą su sviestu išlydau metaliniame indelyje orkaitėje, įjungus 70-80C. Maistinę plėvelę nuimu nuo gaminio viršaus ir šonų, ir konditeriniu teptuku sutepu šokoladą, stengiantis nepalikti jokių tarpų. “Saldainį” vėl dedu į šaldytuvą ir jau po valandos-kitos galima ragauti.

Laukti gardumynų sunku, bet kartais labai verta. Šis saldainis irgi prašo ilgesnio pabuvimo šaldytuve.

Prieš tiekiant supjaustau nedideliais gabaliukais. Laikau šaldytuve.

Beje, formuoti galima ant pusės vaflio lakšto, tuomet įdaras bus storesnis.

Citata

3 Komentaras (+add yours?)

  1. Engrida
    Vas 14, 2016 @ 17:22:38

    Bandžiau.skaniai gavosi.tik kita karta šeimyna prašė mažiau riešutų dėti

    Atsakyti

  2. Kūmucia
    Bal 02, 2017 @ 04:24:52

    :) o jūs pabandėte orkaitėje ištirpinti ar tik galvojate, kad bus blogai? Pabandykite, tik ne kepimo, o nurodytoje temperatūroje. Taip išmokė a.a. močiutė konditerė, dalinuosi su visais alternatyva dviems puodams ir garams ant rankų ir veido. Jei jums tinka garai – jūsų valia.

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos