Būna, kad susipažįsti su žmogum ir visą likusį pažinties laiką kreipiesi į jį ‘jūs’, o būna, kad nuo pirmo susirašymo jautiesi sutikęs artimą dūšią. Taip ir susipažinome su Jo, lyg tarp kitko, pasidalinant patirtimi apie pavėžėjimo paslaugas Vilniuje (abi buvom nėrę į šią smagią avantiūrą), po to ilgai bekalbant apie jos Suaugusios moters mintis, apie Vilnių, knygas, kulinariją, žmonių elgesio ypatumus… Ir didžiai mano nuostabai, vieną dieną Jo parašė begaminanti ypatingus marinuotus agurkus, kuriuos su dukra šlamšdavusios be sustojimo – tokie skanūs jie būdavo. Žinoma, kad užsimaniau sužinoti receptą, bet vietoj jo pirmiausiai gavau dovanų Jomajo indelį, pusę kurio beplepant karščiu alsuojančiame biure, sulapnojau su dideliu malonumu. Ir aštrūs, ir gaivūs, ir macni. Ne žieminis variantas, bet ne viskas juk turi gyventi po pusę metų rūsy. O vėliau gavau ir receptą, mielai dalinuosi juo su jumis.
Pradžioje pasiruošiu
2 kg agurkų ( tinka ir ilgavaisiai)
4 nekupinus/nubrauktus šaukštus druskos
Imu savo puikiąją tarką ir agurkus sutarkuoju plonais skridinėliais – taip skaniau. Suberiu druską ir palieku 6 valandoms kambario temperatūroje. Vis prieinu pažiūrėt, kaip agurkai verkia sūriomis ašaromis ir juos pamaišau.
Paskui imu:
400 g cukraus
7 valgomuosius šaukštus aliejaus (kaip kada – kokio turiu saulėgrąžų ar alyvuogių)
1,5 stiklinės acto (300 ml, dažniausiai 9% – kaip šitą kartą)
4-5 rimto dydžio česnako skilteles ( sutrinus spaustuvu, nepjaustau, nors dėčiau dar daugiau česnakų)
1 arbatinį šaukštelį aitriosios paprikos (maltos)
Išmaišau, supilu į agurkus ir tokiam skystime jie dar per naktį ( 12 val) pabūna šaldytuve.
Neslėpsiu, ne visada pavykdavo išlaukt ir kabindavom iškart. Paprastai iš didelio dubens sudėlioju į stiklainius ir laikau šaldytuve. Sako, kad šaldytuve ar rūsyje jie gerai laikosi, bet bėda ta, kad niekada pas mus jie ilgiau kaip savaitę neišlaukdavo. Skystis, kurio lieka, stovėdavo ilgiau tuose stiklainiuose – dėdavau jo į salotas ir šiaip visur pildavau, kur trūkdavo macnumo, kartais paplakdavau padažiukui su kokiu jogurtu ar majonezu dėl tirštumo.
Su puse porcijos net neverta pradėt žaist
Nuo savęs pridėsiu dar tai, kad išragavome ir kaip garnyrą, ir kaip užkandėlę, na tikrai, jomajo kaip skanu 🙂
Related
ACIU. BUTINAI PABANDYSIU.
Būtinai 🙂 Skanaus
aciu uz recepta, rytoj pat bandysiu, nes vaziuoju i soda, o ten agurkeliu siemet uzderejo…marinavau, raugiau..nezinau , kas suvalgys, bet negi gera daikta uzauginus ismesi..Kaip gerai, kad Jus esat, kad neslepiat savo receptu, dalinates…labai smagu rasti el. paste Jusu nauja skanumyna. Sekmes!
Miela Stasele, nėr smagiau, nei dalintis patirtim ir receptais 🙂 Linkiu skanios žiemos.
Ar ta druskos skysti nuo agurku nupilate ar ta kita marinata tiesiog pilate ant virsaus kartu su druska?:)
Miela Viktorija, pagal receptūrą, nieko nupilti nereikia 🙂
Laba diena, ar nereikia nupilti to agurkų sūrymo po pirmojo etapo?
Nereikia 🙂
Skystimo ten daugokai atsirana, tik nieko nenupilu, o kai į stiklainius sudedu, skystimo negailiu, akurkus sklidinai užpilu 😉
Liuks
AS RYTOJ APIE 13 VAL JAU JU RAGAUSIU 🙂
Skesiu laikrodį rytoj 🙂