Beveik padariau išvadą, kad tie, kas mėgsta aštrius pojūčius, nebūtinai mėgsta aštrų skonį. Ir atvirkščiai 🙂 O dar būna nei šiokių nei tokių (kaip aš), gaminu aštriuosius pipirus meduje tik mano skonių stiklainiuose vertintojams, pati aštrumų, matyt, atsivalgiau tolimuose kraštuose, todėl kaip aš mėgstu sakyti jelapenizuotus patiekalus dažniausiai gaminu svečiams ar itin šaltos žiemos dienos pietums – kad sušilti iš vidaus, taip, kad pavalgius pvz. chašlamos būtų ne tik sotu, bet ir karšta vidujai. Bet. Esu mačiusi degustuojančių šiuos čiliukus tiesiai iš stiklainio, patikėkite, vaizdas buvo emocionaliai gurmaniškas, vertinantys ugningus skonius sutartinai giria šį konservą.
Visa ko esmė yra ta, kad šiuo būdu konservuojant čili pipirus, jų aitrumas neužmušamas jokiais prieskoniais. Nei taip plačiai naudojamais česnakais, raudonėliais ar čiobreliais, nei netgi … druska.
Gamybai būtinai rekomenduoju mūvėti gumines ar silikonines pirštines, čili pipirų aitrumas labai jau smarkiai kanda, ypač nosį ar neduokdie akis.
1 kg čili pipirų
perplaunu po tekančiu vandeniu, nupjaunu uodegas ir tuomet supjaustau griežinėliais ar juostelėmis, kaip nuotaika. Sudedu į iškaitintus stiklainius ir imuosi marinato. Jam reikia:
1 l obuolių acto
8 šaukštų medaus
Žiupsnio kalendros ar petražolių lapų (nebūtinai)
Actą supilu į puodą, užkaitinu, sudedu medų ir, nuolat maišant, laukiu, kol jis ištirps. Labai svarbu neužvirinti marinato iki kunkuliavimo, jis turi būti tiesiog karštas. Užpilu karštu skysčiu čiliukus, sudėtus į švarius stiklainius, dengiu verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais, stipriai užsuku ir verčiu aukštyn kojomis ant pledo. Gausiai apkūtoju.
Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį. Ten konservai laikosi puikiai net kelis metus, tačiau atidarytą stiklainį jau derėtų laikyti šaldytuve.
Tinka sriubų, troškinių, padažų, kepinių gardinimui. Kamikadzėms – tiesiog kabinti iš stiklainio.
Sveiki, labai sudomino jūsų receptas su čili pipiriukais. Tik man iškilo klausimas dėl acto, koks čia spirito actas?
Miela Rasa, ant tokio acto etiketės taip ir parašyta „spirito actas” 🙂
Dėkui už greitą atsakymą. Patikrinau savo acto atsargas, radau obuolių, vyno, maistinę acto rūgštį , spirito acto neradau :). Reiks tada prekybos centre atidžiau paieškoti 🙂
Maistinė rūgštis puikiai tiks! 🙂
Jūsų pastaba privertė paieškoti informacijos apie actą :). Visą acto asortimentą radau AB „Actas” tinklalapyje. Pasirodo spirito actas ir maistinė acto rūgštis du skirtingi produktai. Bet jeigu jūs sakote, kad tiks maistinis actas, tai spirito acto nebeiškosiu :).