Pagaminti šiuos rutuliukus reikės nemažų kantrybės resursų, bet tai atpirks išgautas skonis. Anksčiau pirkdavau tokius sūriukus prekybcentriuose, kol vieną dieną supratau, jog ir pati galiu pasigaminti tokio skanumyno. Po keleto bandymų išgavau tai, ko norėjau. Perku kuo paprastesnį
varškės surį be jokių priedų – apie 0.5kg.
Jį supjaustau ar sulaužau gabaliukais ir kombaino peiliais susmulkinu. Besmulkinant pridedu
0,5 pakelio sviesto – išlydyto iki skystos konsistencijos
10-12 skiltelių česnakų – išspaustų presu ar labai smulkiai kapotų
Žiupsnį džiovintų krapų viršūnėlių
2vš grūstuve ar kavamale stipriai susmulkintų graikinių riešutų
Kai produktai gerai išsimaišo, varškės masę dedu 15-20min. į šaldytuvą. Tuomet rankas pasipuošiu vienkartinėm silikoninėm piršinaitėm ir kruopščiai gaminu rutuliukus. Į litrinį stiklainį įpilu
4vš tyro aliejaus
ir ten dedu gaminius. Jei rutuliukų sluoksnis nebeapsemiamas aliejumi – papurtau stiklainį, kad aliejum susivilgytų visi. Jei planuoju, kad juos valgysime ilgai, tuomet pilu aliejum, kol visi sūriukai paskęsta. Tačiau dar nėra buvę, kad jie šaldytuve sandėliuotųsi savaitę ar dvi. Kaip savarankiškas patiekalas tinka prie vyno, puikiai dera su daržovėmis vienakąsniuose, labai tinka daržovių salotose vietoj tradicinės fetos. Suvalgius rutuliukus, lieka labai skanus aliejus, kuriuo gardinu salotas.
Patarimas – nekeiskite džiovintų krapų šviežiais, švieži paskatins greitą pelėsio susidarymą.