Šermukšniai meduje

DSC_0537

Vitaminų bomba žiemos slogučiams ar pirmiems gripo simptomams užklupus. O ir be gydomųjų savybių, šaukštelis šio gardumyno puikiai derės su arbata ar kava.

Šermukšnius

skinu, kai uogos tampa sodrios spalvos, daug kas rekomenduoja tai daryto po šalnų, tačiau tuomet uogos jau būna pajuodavę, susitraukę, išbarstytos paukščių. Todėl darau šalnos imitaciją šaldiklyje – skintas uogas perrenku, išplaunu šiltam vandeny, nusausinu ir sudedu į šaldymo kamerą 3-4 dienoms.

Nedidelius stiklinius indelius kruopščiai išplaunu ir palieku ant rankšluosčio išdžiūti. Atšildytas ir nusausintas uogas talpiai dedu į indelius ir po truputį užpilu

Šviežiu medumi

Šiame etape reikia kantrybės, medus labai lėtai leidžiasi į dugną. Šaukštas po šaukšto, užpildau indelius, užsuku verdančiu vandeniu nuplikytu dangteliu. Laikau šaldytuve.

Patarimas – taip pat galima gaminti ir spanguoles, bruknes, šeivamedžio ir putino uogas, tik jų nereikia šaldyti šaldiklyje.

 

29 atsakymai į “Šermukšniai meduje”

  1. Sermuksniu uogas isspaudziau letaeige sulciaspaude, sultis sumaisiau su medumi.Manau laikyti saldiklyje.Ar sulciu kokybei nepakenks?

    1. Miela Edita, šaldiklyje prastai laikosi tik vandeningosios daržovės. O štai dėl medaus negaliu nieko pasakyti, aš pati į kamerą medaus nedėčiau gal? :/

    2. Šaldyti galima viską, nors aš medaus taip pat nešaldyčiau… Tik šermukšnio sultis spausdama netekai didžiausio vaisto – sėklelių ir luobelių, o jie naudingiausi žarnynui. (Beje, 7-10 uogų, suvalgytų ryte „ant tuščios” ar po stiklinės vandens- puiki laisvinančioji priemonė…)

    3. Medų galima šaldyti.Skonis nepakinta.Mano draugas bitininkas savo šeimai taip išlaiko skystą medų

      1. Gal kad šalnos nebūna tokios ilgalaikės 😀 Tik tiek, bandysiu, ačiū 🙂

      1. o kodel turetu dingt aitrus skonis?ar jis kenksmingas?siaip tai tas aitrumas man labai patinka,

      2. Jūs gal turite omeny kartumą? Taip, jis ir yra pats geriausias dalykas šermukšniuose. O aitrumas tai toks skonis, nuo kurio sutraukia burną, ne itin malonus pojūtis, todėl manau, kad turėjote omeny kartų skonį 🙂

  2. Putinus taip pat skinti po šalnų arba pašaldyklyje pašaldyti.Kad kartumas sumažėtų.

  3. Jau padarėm 0,5 l pabandymui. Turim šermukšnių kieme, tai ir uogienes ir kompotus darom. O sultys nesužavėjo.

      1. Išsipūtė danelis ir turėjom sukepti į pyragą 🙁 Tiesiog užrūgo.

  4. Sakykite,ką gero duoda šermukšniai su medumi tas mišinys,kada ir kaip ji naudoti? Labai dėkoju jums už atsakymus,su pagarba Dalia

    1. Patikslinsiu 🙂 Tai nebus puiki arbata, nes jei užpilsite medų ir uogas verdančiu vandeniu. Reiktų valgyti šviežias, o užsigerti šilta arbata tikrai galima 🙂

    1. Miela Onute, nemanau, kad cukrus pridėtų sveikatai pliusą ar padėtų išsaugoti nevirtas uogas… Tuomet geriau uogas laikykite šaldiklyje arba sudžiovinkite.

    1. Miela Rima, šaldomi tik šermukšniai, visas kitas uogas tiesiog perplaunu, apdžiovinu ir užpilu medum. Naudojama taip pat, kaip ir šermukšniai. Mėgstantiems saldžiai labai geras vaistas 😉

  5. Puikus ir sveikas būdas su medumi ruošti uogas. Tokiu budu galima paruošti avietes, vyšnias, kietesnių rūšių braškes, putinus, šermukšnius, svarainius, agrastus, serbentus ir daugelį kitų rūšių. Laikau paruoštas uogas prie 1 laipsnio šaldytuve, laikosi ilgai. Jeigu trumpesniam laikymui, tai užtenka ir 5 laipsnių. SVARBU: tinkamai paruošti uogas ir stiklainius. Jie turi būti įmanomai sterilūs, galima plikyti, plauti uogas, stiklainius plauti verdančiu vandeniu. SVARBU: kaip natūralų konservantą naudoti gvazdikėlius, cinamoną. Tie patys šermukšniai turi konservuojančių savybių. Gvazdikėlių negailėkite, dedu nuo 5 iki 25, kiek galite pakelti. Medaus taip pat pagal skonį…Litrui penki šaukštai medaus, 5 – 25 gvazdikėliai arba šaukštas cinamono. Gardaus, skanaus ir gausaus stalo…

Parašykite komentarą