Moliūgų sezonas įsivažiuoja, kaip ir kasmet, ta proga, kepu šį dryžių. Purus, drėgnas biskvitinis pyragas, tinkantis kasdieniniam ir šventiniam stalui. Skoninės savybės labiausiai atsiskleidžia arbatos ar pieno draugijoje.
Pirmiausiai pasiruošiu biskvitinę tešlą. Plaktuvu iki putų išplaku
5 kiaušinius
1,5 st. cukraus
Pusę plakinio pilu į kitą indą. Pirmą pusę papildau
2 v.š. kakavos miltelių
7-10 v.š. miltų
Antrą pusę:
1 st. moliūgo tarkių (tarkuotų smulkia tarka)
1 a.š. vanilinio cukraus
10-14 v.š. miltų
Miltus į abi mases maišau pašaukščiui, kol tešla tampa klampi, bet vis dar varvanti nuo šaukšto, todėl sunku numatyti kiek tiksliai šaukštų reikės.
Galiausiai pasemiu
1 v.š. sodos
Ir labai lėta srovele ant jos pilu
Actą
Naudoju tik susidarančias putas, jas tolygiai paskirstau abiems masėms, lengvai permaišau ir tešlas pilu į kepimo formą. Pirmiausiai įpilu kakavinės masės, tiek, kad plonai pasidengtų formos dugnas. Tuomet į centrą pilu moliūginės masės-kakavinės-moliūginės-kakavinės, kol baigiasi abi tešlos. Prieš kepant, mediniu pagaliuku galima pabraukyti tešlą, gausis gražūs ornamentai.
Kepu 180C apie 45-60 min. Baigtumą tikrinu dantų krapštuku – juo pabadžius kepinį, krapštukas turi būti sausas.
Tiekiu pilnai atvėsusį ir netgi pailsėjusį šaldytuve.
Patarimas – norint intensyvesnio skonio, į moliūgų tešlą galima įpilti kelis lašus romo esencijos (arba 20 ml tikro romo).
Mielosios, ar nereikalingas joks riebaliukas (aliejus, sviestelis) šiam l. gražiam pyragui? Ačiū. W.
Miela W :), nereikia riebalų, nes tai biskvitinis pyragas. Šlapias, purus ir, anot jau išbandžiusių – paprastas ir gardus 🙂
O kokio dydzio kepimo forma naudojate ?
Naudoju 28cm skersmens formą