Ruduo… O koks ruduo be keptais obuoliais kvepiančios virtuvės? Kepimui tinka absoliučiai visi obuoliai, kinta tik jų kepimo laikas – vasarinius kepu apie 10 min., rudeninius – 15, o žieminius ir visą pusvalandį. Svarbiausia, kad obuoliai neperkeptų ir nevirstų koše.
Taigi, 5 variacijos.
1. Cukriniai – obuolių kotelius pašalinu, o viršuje aštresniu peiliu ar bulvių skustuku išpjaunu gilesnius kraterius. Obuolius sudedu į kepimo skardą ir į kiekvieną viršūnę įberiu po
1 šaukštelį rudo cukraus ir
žiupsnelį cinamono
Kepu, priklausomai nuo obuolių rūšies, nuo 10 iki 25 minučių.
(!) Atsargiai valgykite, krateriuose susidaro karštas sirupas.
2. Varškiniai saldūs – obuolių graužtukus pašalinu specialiu įrankiu ir peiliu dar pagilinu skylę, kad tilptų kuo daugiau įdaro. Įdarui sumaišau
1 pakelį riebesnės varškės (apie 180-200 g)
1 kiaušinį
2 šaukštus balto cukraus
0,5 šaukštelio cinamono
Varškės mase prikemšu skyles ir suformuoju obuoliams kepures. Tiekiu karštus. Iš šios normos įdaro užteks 7-10 obuolių.
3. Varškiniai sūrūs – gamyba tokia pat, kaip saldiems, tik skirsis įdaro ingredientai:
1 pakelis riebesnės varškės (apie 180-200 g)
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
2 riekelės labai smulkiai kapoto šalto rūkymo kumpio ar nugarinės
Prieš kepant, pabarstau kepures džiovintu peletrūnu ar baziliku. Tiekiu tie karštus, tiek šaltus.
4. Šparaginiai – vėlgi, obuolius pasiruošiu taip pat, kaip ir varškiniams. Įdarui
Šparago ūglį (skaniau šviežias, bet galima naudoti ir konservuotą)
Per vidurį apvynioju
šalto rūkymo šoninės juosta
Įdarą į obuolį dedu taip, kad šoninė būtų obuoly, o šparago galai išorėje. Obuolius kepu ant grotelių gulimoj padėty, prieš tai patepusi viršų trupučiu
Lydyto sviesto
ir pabarsčiusi
Džiovintu raudonėliu
Tiekiu karštus.
5. Riešutiniai – obuolių graužtukus teks išimti peiliu iš viršūnės, labai svarbu nepradurti obuolio apačios. Įdarui sumaišau
0,5 stiklinės pasmulkintų graikinių riešutų
0,5 stiklinės geltonų razinų
3-4 šaukštus medaus
Įdaru kemšu išpjovas. prieš kepant pabarstau sezamo sėklomis. Tiekiu ir karštus ir šaltus. Įdaro galima pasigaminti ir daugiau ir laikyti jį šaldytuve iki sekančio kepimo. 2-3 savaites tikrai išlauks 🙂