Rauginti kopūstai – neatsiejamas rudens ir žiemos palydovai garnyrui, sriubai, pyragų ir pyragėlių įdarui. Deja, namie gamintų kopūstų rezultatas dažniau nuvildavo, nei džiugindavo, kol neatradau šio recepto. Tai būdas greitai užraugti ir greitai mėgautis traškiais kopūstėliais. Šis receptas skirtas greitam vartojimui, per žiemą neišsilaikys.
Labai svarbu – morkas reikia pjaustyti šiaudeliais (ne tarkuoti “burokine“ tarka).
Gamybai naudoju 3 l stiklainius. Juos gerai išplaunu ir imuosi daržovių, joms paruošti reikia virtuvinio kombaino pjaustyklės. Vienam stiklainiui ruošiu
0,5 vidutinio dydžio kopūsto
3 vidutines morkas
Kopūstą pjaustau riekelėmis, morkas – šiaudeliais. Daržoves permaišau ir sluoksniuoju į stiklainį, kartais pagrūsdama šaukštu. Stiklainis neturi būti visiškai pilnas, palieku 2-3cm laisvos vietos viršuje. Tuomet supilu
1 šaukštą rupios druskos
1 šaukštą cukraus
Ir užpilu
Gazuotu vandeniu
Vanduo turėtų būti be jokių priedų ir kambario temperatūros. Jis lėtai gersis į daržoves, todėl pirmą dieną stiklainį reikės vis papildyti vandeniu.
Stiklainį dedu į gilesnį indą, mat rūgstant skysčiai veršis lauk. Susidariusį skystį po keletą gurkšnių per dieną geriame – puiki žarnyno valymo priemonė.
Po 3-4 parų kopūstai jau bus tinkami valgymui. Tuomet kopūstus perpilu į didesnį puodą ir įmaišau norimų priedų
Kmynų
Spanguolių
Permaišytą masę sudedu atgal į stiklainius, užpilu iki viršaus skysčiu, dengiu plastikiniais dangteliais ir nešu į vėsią patalpą.
Šis būdas patogus tuo, kad bet kada galima pasigaminti nedidelį kiekį šviežiai raugintų kopūstų.
sveiki, idomu kokiu skysciu permaisius uzpilate kopustus? Kiek supratau skyscio nebus daug ir reikia jo is kazkur gauti 🙂
Sveika, Evelina. Tuo pačiu skysčiu, kuriame rūgo kopūstai, jo daug 😉
O kas yra tas GAZUOTAS VANDUO? Mineralinis?
🙂 Mineralinis vanduo irgi būna gazuotas, o gazuotas vanduo – tai paprasčiausias stalo vanduo, prisotintas angliarūgšte. Be jokių druskų ar mineralų. Etiketėje taip ir rašo – gazuotas stalo vanduo.
Kiek issilaiko taip pagaminti kopustai – pora savaiciu ar kelsi menesius?
Miela Nomeda, šaldytuve išsilaikys ir kelis mėnesius, bet šis receptas labiau skirtas greitam vartojimui.
O kodėl reikia gazuoto vandens? Per 3 – 4 dienas kopūstai įrūgs ir savo sultyse, neskiesti.
Miela Ieva, tam, kad kopūstai išleistų sultis, reikia juos grūsti. Ir 3-4 dienų įrūgimui neužtenka, gazuotas vanduo paspartina procesą.