Gal ne tiek sausainiai, kiek džiūvėsėliai. Ypatingai ilgo galiojimo, puikiai dera su karštais gėrimais. Supakuoti popieriniuose maišeliuose – nuostabi Kalėdinė dovana. Jiems tinka absoliučiai visi riešutai, o iš džiovintų vaisių labiausiai tiks razinos, džiovintos slyvos, spanguolės, vyšnios, imbiero gabaliukai.
Pirmiausiai pasiruošiu tešlą:
5 kiaušinius
Gerai išplaku su
1st balto cukraus
1aš vanilinio cukraus
Beriu
4vš aguonų
Labai gerai permaišau ir įsijoju
1,5st kvietinių miltų
Maišau mediniu šaukštu, kol miltai pilnai susigeria į kiaušinių masę. Tuomet tešlą papildau priedais:
3 kupinomis saujomis mėgstamų riešutų ir
3 saujomis džiovintų uogų/vaisių
Nei vienų, nei kitų smulkinti nereikia.
Dedu šaukštą į šoną ir imuosi minkyti, pradžioje produktai nenori susidraugauti, bet po 5-7 minučių pradeda lipti tarpusavy. Iš gautos tešlos formuoju ilgus „batonus” ir kepu juos apie 30min. 160C. Tuomet išjungiu orkaitę, leidžiu kepiniams atvėsti ir aštriu peiliu supjaustau storokomis riekelėmis. Jas išdėlioju skardoje ir apkepu iš abejų pusių po 5-7min. Sausainiai turi būti kieti.
Labai skanūs su arbata, kakava ar pieno stiklinaite.