Labai paprastai paruošiamas, skalsus pyragas, nesiterliojant su tešlos kočiojimu ar ilgu minkymu. Šį pyragą ragavęs prancūzas bandė mane įtikinti, kad tai jų kišas, tačiau tikram kišui būdingas gausenis įdaro produktų kiekis. Man gi labiausiai patinka toks, tiesiog svogūninis. O ir grietinėlę pakeičiau mažiau riebia grietine.
Puikus patiekalas tiek pusryčiams, tiek vakarienei, tiek kaip šaltas užkandis prie vyno/alaus. Tik būtinai arba labai šaltas, arba ką tik iškeptas karštas.
Pirmiausiai ruošiu pyrago pagrindą, jam reikės:
180g sviesto (standartinis pakelis)
2st miltų
2vš 30proc. riebumo grietinės
Žiupsnio druskos
Sviestą sutarkuoju burokine tarka ir lengvai šaukštu išmaišau su miltais, druska ir grietine, galop pirštais sutrinu masę iki trupinių ir dedu į šaldytuvą. Kol tešla šąla, supjaustau žiedais
8 vidutinius svogūnus
ir iki geltonumo apkepu keptuvėje su šlakeliu
Aliejaus
Užmalu
druskos ir spalvotų pipirų
Palieku be dangčio, lai ataušta.
Tešlą dedu į formą (pamėgau silikonines, labai patogu, neprilimpa, nepridega, nereikia brūžint plaunant), pirštais suformuoju apylygio storumo blyną su bortais. Ant jo suberiu keptus svogūnus, tolygiai paskirstau ir užpilu plakiniu iš
4 kiaušinių
250g grietinės
Sėklų mėgėjams siūlau užberti saujelę sezamų, taip pat puikiai tinka moliūgų sėklos ar sėklų mišinys duonos kepimui.
Šaunu į iki 180C įkaitintą orkaitę, kepimo laikas priklauso nuo įdaro storio, ploniausiam užteks 30 minučių, storesniam reiks pasisvečiuot kaitroj apie 45 minutes. Dar vienas silikoninių formų privalumas – jose puikiai matosi kada pyragas iškepęs – kai paskrudę pyrago kraštai atšoka nuo formos sienelių.
Patarimas – naudokite tik geltonuosius svogūnus.
Ačiū už svogūnų pyrago receptą.Esu panašų kepusi,tik tešlą kočiojau,jūsiškio kepimas patrauklesnis!
Miela Danute,
tikiuosi, kad ir skonis bus patrauklesnis 🙂
Ačiū ir sėkmės.
Tikrai puikus! Mūsų šiandienos pietūs 🙂 Geras būdas sunaikinti kaimiškus svogūnus…
Ištiesų, retai būna gera ką nors naikinti 😀 Skanaus.