Namie gamintas riešutų sviestas neprilygsta pirktiniam skoniu, tačiau nusileidžia tekstūra – naminiais buitiniais prietaisais nepavyksta sumalti riešutų iki tikro „sviesto” konsistencijos. Tai man asmeniškai nė kiek netrukdo mėgautis nuostabiu produktu. Jo panaudojimas labai platus – nuo mėsos ar žuvies marinavimo iki greito duonos riekės patepimo ir skubaus alkio numalšinimo.
Optimaliausias gaminimo kiekis yra
700g žemės riešutų be lukšto
Juos sausoje keptuvėje apskrudinu iki lengvo parudimo, atvėsinu ir beriu į virtuvinio kombaino indą su S formos peiliais. Tausojant kombaino variklį, peilius įjungiu kas 15-20min., malant po 1-3min. Tai kartoju mažiausiai 10kartų, kol riešutų masė taps vientisa ir blizgi. Tuomet malu dar 2-3 kartus, riešutus pagardinusi
2vš medaus
2vš nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus
Kai jau išgaunama norima tekstūra, riešutų sviestą pilstau į nedidelius indelius. Kambario temperatūroje šis skanėstas puikiai laikosi 2-3 savaites, o šaldytuve – net iki 2 mėnesių.