Kokias daržoves ar žoleles benaudotume salotoms, svarbiausia – teisingas užpilas. Šiandien aprašysiu du, su kuriais draugauju labiausiai.
Aliejus galite keisti pagal savo skonį, daug kam nepatinka intensyvus sėmenų aliejaus skonis. Tiks bet koks kitas – saulėgrąžų, riešutų, vynuogių kauliukų ar judros.
Pirmasis „gaivusis”
100 ml sėmenų aliejaus
1 citrinos sultys
0,5 greipfruto sultys
1 šaukštelis skysto medaus
1 šaukštelis rudojo cukraus
žiupsnelis aitriosios paprikos
1 šaukštas sėklų mišinio (linų, sezamo)
Antrasis „pikantiškas”
100 ml alyvuogių aliejaus
1 šaukštas medaus
1 apelsino sultys
2 šaukštai skystų garstyčių
1 šaukštelis garstyčių grūdelių (sėklų)
Druskos niekada nededu, ir niekas jos nėra pasigedęs. Jei žinau, kad valgytojų tarpe bus mėgstančių sūresnius skonius, salotas pabarstau smulkintais džiovintais jūros kopūstais. Jie ne tik atstoja druską, bet dar ir suteikia įdomų prieskonį.
Šviežių daržovių salotoms tinka:
Gūžinės ir lapinės salotos – Iceberg, garbanotosios, lygialapės, cikorija
Jauni kopūstai
Kalafiorai
Kaliaropės
Cukinijos
Paprikos
Švieži daržovių lapai – burokėlių, salierų, morkų, špinatų
Svogūniniai – mėlynieji, geltonieji svogūnai, porai, laiškai
Prieskoninės žolės (rukola, petražolė ir pan.)
Rūgštynės
Agurkai
Pomidorai
Salierų gumbai ir stiebai
Ridikai – mažieji, ilgieji, Daikonai
Morkos
O ką dar be išvardintų dedate Jūs?