Česnakiniai cukinijos gabaliukai

DSC_0200

Panašiu receptu darydavau agurkus, o prieš kelis metus pabandžiau taip marinuoti cukiniją. Darydavau su kapotais petražolių lapeliais, bet jau turbūt supratote, kad naujoji mano manija – morkų lapai. Pernai su morkų lapeliais gamintos cukinijos sulaukė ovacijų ir turbo greičiu ištuštėjusių lentynų rūsy. Kartojam, o kadangi jau išbandyta – dalinuosi ir su Jumis.

Yra vienas didelis nepatogumas, cukinijas reikės pasverti. Aprašysiu dažniausiai gaminamą kiekį – 4 didelės cukinijos. Jas nulupu, supjaustau į tris dalis, jas dar į keturias, išimu sėklas ir figūriniu peiliuku supjaustau nedideliais gabaliukais. Reikia

4kg paruoštų cukinijų gabaliukų

4vš rupios druskos

1kg cukraus

20vš tyro aliejaus

2st 9% acto

4 galvų česnako

6-8 morkų lapų

Cukinijų gabaliukus užberiu druska ir kapotais morkų lapais, gerai išmaišau ir palieku 2-3h, kad išsiskirtų sultys. Puode truputį pašildau aliejų, suberiu cukrų, iki minimaliausios sumažinu ugnį ir vis maišau, kol cukrus ištirpsta. Jei cukrus netirpsta, galima įpilti cukinijos sulčių. Cukrui ištirpus, išjungiu ugnį ir supilu actą.

Česnakų skilteles nulupu ir supjausttau griežinėliais, jie irgi bus skanūs. Česnakus ir aliejaus mišinį supilu ant cukinijų, permaišau. Išsiplaunu stiklainius, iškaitinu juos orkaitėje ir į dar karštus samčiu pilu cukinijas su skysčiu. Tuoj pat užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais metaliniais dangteliais ir iškarto sandėliuoju.

Nuostabus užkandis, garnyras, kartais šių cukinijų dedu į sriubas. Taip pat tinka picoms, karštiems sumuštiniams, vienakąsniams…

Beje, ruošiant jaunas cukinijas, marinuoju ir žievelių juosteles. Joms labiausiai tinka klasikinis dražovių marinatas, receptas čia.

DSC_0773

46 atsakymai į “Česnakiniai cukinijos gabaliukai”

      1. as ir vakar dariau, pavargau su tuo cukrum ir aliejum, ziauriai ilgai maisyt reikejo, buvo mintis ipilti cukinijos sulciu, bet pabijojau. Bet galu gale istirpo. Is 4 kg gavosi 9 puslitriukai, paragavau dar deliodama, skanu! tikiuos rusyje “neissaudys” :)

  1. O gal acta iskarto su cukrumi ir aliejumi maisyti? Nes kitaip karamele gaunasi ir paskui ta karamele acte sunkiai tirpsta. Praeitu metu irase parasyta, kad visus kartu reikia kaitinti ir maisyti ant silpnos ugnies :)

    1. Labas, pernai tokio recepto neaprašiau :) Iki karamelės jokiu būdu nekaitinkite, acto ilgai kaitinti irgi nepatartina. Man nebuvo bėdų su cukraus tirpimu, bet viena skaitytoja rašė, jog pylė cukinijų sulčių į aliejų su cukrumi, tai pagreitino tirpimą. Skubėkime lėtai :)

  2. Gaminau. Tik niekaip nepavyko ištirpinti 1 kg. sukraus su 20 v.š. aliejaus :( Nesupratau, kas turi gautis karamelė? Jei ugnį sumažinu – tiesiog maišau sausą cukrų ir tiek. Jei padidinu – pradeda lipti gabalais cukrus prie dugno…

    1. Labas rytas, Loreta. Jau nebe pirmas komentaras apie tai :( Pataisysiu tekstą, pilkite cukinijos sulčių į aliejų su cukrumi, tuomet garantuotai ištirps. Keista, man niekada nebuvo problemų su tirpinimu. Sėkmės ir skanaus.

  3. Viską dariau pagal šį receptą, taip pat, kaip ir visoms kristalizavosi cukrus…. Praėjus 2 savaitėms matau, kad pučia stiklainius, ko gero teks viską išmesti :(

    1. Labai gaila, Aukse, kad pučia, maniškiai dar nuo pernai pukiai laikosi. Vienas šių metų darytas stiklainis stovi virtuvėje ant saulėtos palangės, ir pagamintas gerokai anksčiau, nei jūsų – jokių problemų.

  4. viskas super, tik as nedvejodama iskart supyliau cukiniju sultis ir nekilo del tirpimo problemu :) neiskaitinau stiklainiu, isdziovo naturaliai sauleje, tai del laikymosi ziema tik dvejoju

  5. Geras receptas, labai skani traski cukunija. Bet as netycia padariau pakeitima sio recepto, ir pasiteisino. Pirma karta pjausciau cukinija kaip recepte parasyta gabaleliais. O antra karta, lupdama cukinijos zieve bulviu skustuku, nusprendziau taip cukunijas ir supjaustyti, bulviu skustuku. Tos plonos cukiniju juosteles man labiau patiko nei gabaliukai. Pabandykit. Patiks

    1. Miela Birute, dar nepublikabau, bet dabar jau teks prisipažinti, kad cukinijų žievelių neišmetu, jas irgi marinuoju, tokiu būdu turiu ir gabaliukų ir juostelių. Žinoma, tinka tik neperaugusių cukinijų žievės. O šią savaitę planuoju marinuoti paskutines cukinija sdar truputį kitaip, būtinai aprašysiu ;)

  6. Miela Kumute, aciu Jums uz puikius receptus.Cukinijas jau ragavau, be galo skanu, padariau ju net is 8 kg, bet tuoj neliks…Labai noreciau pabandyti pasidaryti taip vadinamu korejietisku morku ir kopustu, gal cia tiktu ir cukiniju receptas, o gal Jus ka nors patobulinot?Aciu .

    1. Miela Stase, ačiū už gerus žodžius :) Korėjietiškai daržoves gaminu ne žiemai, tik greitam vartojimui, kitą kartą gamindama aprašysiu, nufotografuosiu ir įkelsiu receptą. Bet tikrai nieko “blatno” nesu išradusi :)

  7. Dėkuj už puikius receptus,ir aš vakar gaminau šią mišraine,vargau valandą su cukraus tirpimu,nors ir piliau cukinijos sulčių,sušoko į gabaliukus kaip myltai,veliau gavos karamelė su gumuliukais,bet perkošiau užpiliau,šendien ragavau labai patiko,tik reiks išsiaiškimt kaip ta cukrų išrirpint,ką ne taip dariau,ir per kiek laiko jums ištirpstą ?

    1. Miela Inga, reikia intensyviai maišyti, man cukrus irgi netirpsta pradžioj, bet aliejui įkaitus ir įpylus sulčių, greitai viskas vyksta. Kartais netgi be sulčių :)

  8. aciu uz Jusu puikius receptus, cukinijas gaminau pernai, labai skanu, jas suvalgem greiciausiai.Kilo tokia mintis – ar nebutu galima su cukinija pamaisyti paskutiniuju pjaustytu agurku?Galbut bandet gaminti pagal si recepta?

    1. Miela Inga, obuolių actas būna 6%, todėl baudojant jį, reikėtų pasiskaičiuoti kiek jo reikėtų. Nors, tiesą sakant, bandžiau kelis stiklainius, man nelabai patiko skonis, jis pernelyg intensyvus. O štai su naminiu obuolių actu buvo super. Rugėjį aprašysiu šio acto gamybą namų sąlygomis ;)

  9. sveiki.Labai patiko receptukas,todel iskarto pagaminau is dvieju normu.Ir koks nusivilimas kai po triju savaiciu visi stiklainiai uzrugo !!!!!! atidarinejant dangtelius ir ispilant misraine tikrai meldziausi is skausmo,nes paragavus cukinijos gabaliuka buvo nepaprastai skanu,Ka galejau ne taip padaryti ????ir stiklinius kaitinau.Tik alieju pyliau saulegrazu,nejau tai pakenke ?

    1. Miela Audra, žinau kaip skaudu išpilti konservus… Dažniausiai rūgsta tie konservai, kurie būna užsukti senais dangteliais, blogai išplautuose ar iškaitintuose stiklainiuose, būna ir česnako kaltė kartais. Reikėjo gal dar pabandyti užkaitinti ir vėl sudėti į stiklainius?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s