Labai mėgstame slyvų kompotą, slyvas naudoju įvairiems patiekalams ir garnyrams, taip pat smagu žiemą šakute pakabinti kelias iš stiklainio ir pasimėgauti nuostabiu skoniu ir aromatu. Anksčiau šį kompotą gardindavau gvazdikėliais, bet per eilę metų šis prieskonis pabodo. Tuomet ir atradau cinamoną, pirmą partiją gaminau su nedideliu jo kiekiu, bet kaskart jo kiekis didėjo, nes kompotų skonis vis gerėjo. Prieš kelis metus suradau aukso viduriuką ir nuo tada gaminu būtent taip.
Gaminu 2 ir 3l stiklainiuose. Juos išplaunu ir palieku apverstus ant rankšluostuko pradžiūti. Slyvas perplaunu ir palieku koštuve. Stiklainius iki viršaus užpildau slyvomis, tuomet pripilu šalto vandens, vandenį nupilu į matavimo indą, kad žinoti kiek litrų vandens reikės sirupui. Reikalingą kiekį vandens pilu į puodą, vandeniui užvirus suberiu
0,5kg balto cukraus 1l vandens
Kitiems kompotams naudoju mažiau cukraus, tačiau šiame lieka nedaug skysčio, todėl, jei norisi ir atsigerti ar pagaminti gaivos, skystį, prieš vartojant, iki norimo saldumo atskiedžiu vandeniu.
Į trilitrius tiesiai ant slyvų beriu
1vš cinamono
Dvejų litrų stiklainiui normą sumažinu iki 3/4 šaukšto. Slyvas užpilu sirupu ir pagal nuotaiką imuosi sterilizacijos – puode su vandeniu arba orkaitėje ant grotelių. Pirmu atveju stiklainius kaitinu, kol stiklainyje susidaro daug burbuliukų. Orkaitėje – jungiu ventiliatorių ir 80C kaitrą, kaitinu apie 25min. Sterilizuotus stiklainius užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais. Sandėliuoju rūsy.