Receptas atkeliavo iš senos rusiškų valgių knygos, labai jau keistai nuskambėjo produktų derinys, o tokius receptus visada išbandau 🙂
Ir štai jau N metų tai vienas skaniausių pomidorų paruošimo būdų. Kadangi pomidorai saldūs, o recepte nėra druskos, tik medus, skonis toks ir gaunasi – saldžiai aštriai kvapnus.
Gaminu dviem būdais – jei turiu didelių pomidorų, gaminu juos pjaustytus kubeliais, o jei turiu vyšninių – juos apkepu orkaitėje.
Šviežių arba keptų pomidorų užkandis tinka prie šaltų ar karštų mėsiškų ir paukštienos patiekalų, taip pat su varškės patiekalais ir sūriais. Vyšniukais galima puošti mažus sumuštinius. O ir vienų pakabliuoti iš stiklainio faina.
Vienu kartu ruošiu
1 kg pomidorų
Jei tai vyšniniai pomidoriukai, juos kelis kart prabedu dantų krapštuku, sudedu į skardą, užkloju kepimo popieriaus lakštu ir kepu 100C apie 2h. Didelius pomidorus supjaustau norimo dydžio gabaliukais. Ruošiu užpilą, jam reikės:
150 ml aliejaus (tinka visi nerafinuoti)
1 šaukšto vyno arba obuolių acto
2 šaukštų medaus
12 skiltelių česnako
1 šaukštelio juodų maltų pipirų
Aliejų pilu į puodą ir kaičiu kuo mažesnę ugnį, aliejus turi tik sušilti, jokiu būdu neužvirti.
Į puodą beriu riekelėmis pjaustytas česnako skilteles ir vis pamaišant pakaitinu apie 2min., tuomet pilu actą ir išjungiu ugnį. Lukteliu kol aliejus atvės iki kambario temperatūros, tuomet sudedu medų, maišau iki jo ištirpimo ir mišiniu užpilu paruoštus pomidorus.
Skoniai turi subręsti, todėl šį užkandį ruošiu bent prieš 12h iki tiekiant.
Laba vakar. Nespejau pamatyt jusu recepta ir jau gaminu. Uzkandis su sv pomidorais ir su keptais? Turetu labai skirtis skonis? Dabar kaip tik bandau su keptais. Ar alieju uzpilti ant ataususiu pomidoru ar ant karstu? Be to Jus recepte rasot 12 skilteliu cesnako, bet skilteles labai ne vienodo dydzio. Butu gerai kad nurodytumet svori. Kaip 1 kg pomidoru, tai ir cesnaku svoris. Gaminu ketvirta Jusu recepta, labai idomus skoniai, taip kad atleiskit kad trukdau, bet ir ateiti manau turesiu klausimu. Aciu uz atsakyma
Miela Birute, dėkui už konsktruktyvią kritiką, pasistengsiu aiškiau rašyti proporcijas. Keptų ir šviežių pomidorų skoniai labai skiriasi, bet abu labai gardūs. Keptus pomidorus geriau ataušinti ir tuomet užpilti aliejumi. Skanaus 🙂
Superinis skonis. Kazin kiek laiko gali stoveti saldytuve keptu pom uzkandzio stiklainelis? Ar ziemai negalima butu jo pasigaminti?
Šaldytuve, Birute, esu laikiusi virš mėnesio, jokių skonio pakitimų nebuvo. Vis audžiu mintį pabandyti vieną stiklainį palaikyt rūsy. Jei pavyks per žiemą išlaikyt, būtinai aprašysiu 🙂
Super užkandis. Man skanu tiek švieži pomidorai, tiek kepti.
Tikrai taip 😉