Rauginti moliūgai

DSC_1042

Net truputį liūdna – pjauti moliūgus reiškia, kad tai paskutinis konservavimas šiemet, vasara tikrai baigėsi. Bet užtat Kalėdos jau nebetoli, ir vėl pradės ilgėti dienos ir tai bus gera pradžia pradėti laukti pavasario ir naujo derliaus sėjos…Rauginti moliūgai jokia naujiena pietų šalyse, idėją parsivežiau iš pernykštės kelionės po Gruziją. Man tai buvo atradimas, jie puikiai pakeitė tikrai pabodusią agurkų klasiką. Raugintus moliūgus išbandžiau visur, kur iki šiolei naudojau raugintus agurkus, ir galiu drąsiai teigti, kad man moliūgai tiko ir patiko žymiai labiau. 

Rauginu 3l stiklainiuose, iš

5kg moliūgo

Gaunasi keturi trilitriai. Taigi, moliūgą perpjaunu, nupjaunu žievę, išimu sėklas ir plaušus ir supjaustau dviejų pirštų storumo riekėmis. Stengiuosi, kad gabaliukai būtų vienodo, daugmaž degtukų dėžutės, dydžio.

Stiklainius išplaunu karštu vandeniu ir į kiekvieną dedu

3vš su kaupu druskos

1vš garstyčių sėklų

2vš džiovintų krapų stiebų

5-6 juodus pipirus

5-6 plonai supjaustytas česnako skilteles

Saują šviežių kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis)

1 džiovintą čili pipirą (apie 3-4cm)

Užkaičiu patį didžiausią puodą, pilną vandens, palaukiu. kol užvirs, tuomet juo užpilu moliūgus, iki pat siklainio kaklelio viršaus. Tuo pačiu verdančiu vandeniu nuplikau kriauklėje vidine puse į viršų sudėtus plastikinius dangtelius, lukteliu apie minutę ir dangteliais dengiu stiklainius. Konservus kelias dienas palaikau virtuvėje, kambario temperatūroje, kai skystis pradeda drumztis – išnešu į rūsį.

Kaip jau ne kartą esu rašiusi – rauginimui puikiai tinka pirktiniai prieskonių mišiniai konservavimui, tik moliūgams būtinai papildomai reikia šviežio česnako.

DSC_1034

Citata

12 Komentaras (+add yours?)

  1. Zana
    Spa 11, 2015 @ 15:23:45

    Labukas, atsiprašau norėjau paklausti ar šiam marinatui acto nereikia

    Atsakyti

  2. sonata
    Spa 12, 2015 @ 07:34:44

    Ar galima naudotu užsukamus metalinius dangtelius ?

    Atsakyti

  3. Danutė
    Rgp 18, 2016 @ 06:20:49

    dar nesu bandžius,reikės pasigaminti,nes per žiemą moliūgai man neišsilaiko rūsyje iki pavasario žali.

    Atsakyti

  4. laimasalk@gmail.com
    Rgs 05, 2016 @ 04:55:24

    Tik po visko paskaičiau, kad negalima užsukti metaliniais :( Ką daryt?

    Atsakyti

  5. Grazina
    Rgs 06, 2016 @ 08:27:49

    aciu,galvojau ka cia dar is moliugu padaryt,gal dar koki receptuka

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Rgs 06, 2016 @ 10:22:25

      Miela Gražina, vis tik moliūgą daugiausiai šaldau, sutarkuotą stambiais šiaudeliais, tuomet talpiau susideda į šaldiklį. Marinuoti nepatiko, dariau su obuoliais kompotą – irgi šiaip sau. Šiemet bandysiu virti su kriaušėmis ir bruknėmis, bet kol neišbandytas skonis, neaprašau recepto :)

      Atsakyti

  6. Sonata
    Rgs 17, 2016 @ 17:42:00

    Labas vakaras,
    norejau pasitikslinti ar i kiekviena 3l stiklaini reikia deti net po 3 valgomus sauktus su kaupu drusko?
    Aciu uz atsakyma :)

    Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos