Rauginti moliūgai

DSC_1042

Net truputį liūdna – pjauti moliūgus reiškia, kad tai paskutinis konservavimas šiemet, vasara tikrai baigėsi. Bet užtat Kalėdos jau nebetoli, ir vėl pradės ilgėti dienos ir tai bus gera pradžia pradėti laukti pavasario ir naujo derliaus sėjos…Rauginti moliūgai jokia naujiena pietų šalyse, idėją parsivežiau iš pernykštės kelionės po Gruziją. Man tai buvo atradimas, jie puikiai pakeitė tikrai pabodusią agurkų klasiką. Raugintus moliūgus išbandžiau visur, kur iki šiolei naudojau raugintus agurkus, ir galiu drąsiai teigti, kad man moliūgai tiko ir patiko žymiai labiau. 

Rauginu 3 l stiklainiuose, iš

5 kg moliūgo

Gaunasi keturi trilitriai. Taigi, moliūgą perpjaunu, nupjaunu žievę, išimu sėklas ir plaušus ir supjaustau dviejų pirštų storumo riekėmis. Stengiuosi, kad gabaliukai būtų vienodo, daugmaž degtukų dėžutės, dydžio.

Stiklainius išplaunu karštu vandeniu ir į kiekvieną dedu

3 vš su kaupu druskos

1 vš garstyčių sėklų

2 vš džiovintų krapų stiebų

5-6 juodus pipirus

5-6 plonai supjaustytas česnako skilteles

Saują šviežių kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis)

1 džiovintą čili pipirą (apie 3-4 cm)

Užkaičiu patį didžiausią puodą, pilną vandens, palaukiu. kol užvirs, tuomet juo užpilu moliūgus, iki pat stiklainio kaklelio viršaus. Tuo pačiu verdančiu vandeniu nuplikau kriauklėje vidine puse į viršų sudėtus plastikinius dangtelius, lukteliu apie minutę ir dangteliais dengiu stiklainius. Konservus kelias dienas palaikau virtuvėje, kambario temperatūroje, kai skystis pradeda drumztis – išnešu į rūsį.

Kaip jau ne kartą esu rašiusi – rauginimui puikiai tinka pirktiniai prieskonių mišiniai konservavimui, tik moliūgams būtinai papildomai reikia šviežio česnako.

DSC_1034

19 atsakymų į “Rauginti moliūgai”

    1. Labukas. Marinatams reikia acto, o šis receptas – raugintiems moliūgams. Todėl nereikia nieko daugiau, tik druskos.

    1. Miela Sonata, negalima, nes rūgstant susidaro dujos, tiesiog nušaudys. O plastikiniai nėra tokie sandarūs, susidariusias dujas išleis 🙂

  1. dar nesu bandžius,reikės pasigaminti,nes per žiemą moliūgai man neišsilaiko rūsyje iki pavasario žali.

  2. Tik po visko paskaičiau, kad negalima užsukti metaliniais 🙁 Ką daryt?

    1. Miela Gražina, vis tik moliūgą daugiausiai šaldau, sutarkuotą stambiais šiaudeliais, tuomet talpiau susideda į šaldiklį. Marinuoti nepatiko, dariau su obuoliais kompotą – irgi šiaip sau. Šiemet bandysiu virti su kriaušėmis ir bruknėmis, bet kol neišbandytas skonis, neaprašau recepto 🙂

  3. Labas vakaras,
    norejau pasitikslinti ar i kiekviena 3l stiklaini reikia deti net po 3 valgomus sauktus su kaupu drusko?
    Aciu uz atsakyma 🙂

    1. Miela Sonata, taip kaip ir parašyta – į kiekvieną po tiek. Konservavimui reikalingi konservantai, šiuo atveju druska.

  4. Ar nebandėt raugti šiek tiek pakepto orkaitėje ar apvirto? Norisi minkštesnio, nei žalias 😊

    1. Hm… Manieji moliūgai, kai pilnai įrūgsta, nebūna kieti. Kaip ir agurkai, rūgstant minkštėja savaime, todėl niekad nebuvo kilusi mintis kepti ar virti 🙂 O ir maistinė nauda tuomet nulinė…

    1. Labas, Drakone 🙂 Rauginimas dalykas ilgas, stambesni daržovių gabalai įrūgsta per 1,5-2 mėnesius, bet vėlgi, priklauso nuo to, kokioje temperatūroje rauginiai bus sandėliuojami. Kuo vėsesnė, tuo geriau, žinoma, tuomet daržovės išlaiko traškumą.

  5. Išbandyta. Šiltai pabuvo keturias dienas, į rūsį nebeliko ką nešti. Tikrai skanu. Įdomus dalykas, kad tam pačiam stiklainyj buvo skirtingų rūšių moliūgų gabaliukai. Tai vieni jų (muskatiniai) buvo sūresni už kitus. Ačiū už receptą, nauja partija jau paruošta 🙂

Parašykite komentarą