Rauginti moliūgai

DSC_1042

Net truputį liūdna – pjauti moliūgus reiškia, kad tai paskutinis konservavimas šiemet, vasara tikrai baigėsi. Bet užtat Kalėdos jau nebetoli, ir vėl pradės ilgėti dienos ir tai bus gera pradžia pradėti laukti pavasario ir naujo derliaus sėjos…Rauginti moliūgai jokia naujiena pietų šalyse, idėją parsivežiau iš pernykštės kelionės po Gruziją. Man tai buvo atradimas, jie puikiai pakeitė tikrai pabodusią agurkų klasiką. Raugintus moliūgus išbandžiau visur, kur iki šiolei naudojau raugintus agurkus, ir galiu drąsiai teigti, kad man moliūgai tiko ir patiko žymiai labiau. 

Rauginu 3 l stiklainiuose, iš

5 kg moliūgo

Gaunasi keturi trilitriai. Taigi, moliūgą perpjaunu, nupjaunu žievę, išimu sėklas ir plaušus ir supjaustau dviejų pirštų storumo riekėmis. Stengiuosi, kad gabaliukai būtų vienodo, daugmaž degtukų dėžutės, dydžio.

Stiklainius išplaunu karštu vandeniu ir į kiekvieną dedu

3 vš su kaupu druskos

1 vš garstyčių sėklų

2 vš džiovintų krapų stiebų

5-6 juodus pipirus

5-6 plonai supjaustytas česnako skilteles

Saują šviežių kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis)

1 džiovintą čili pipirą (apie 3-4 cm)

Užkaičiu patį didžiausią puodą, pilną vandens, palaukiu. kol užvirs, tuomet juo užpilu moliūgus, iki pat stiklainio kaklelio viršaus. Tuo pačiu verdančiu vandeniu nuplikau kriauklėje vidine puse į viršų sudėtus plastikinius dangtelius, lukteliu apie minutę ir dangteliais dengiu stiklainius. Konservus kelias dienas palaikau virtuvėje, kambario temperatūroje, kai skystis pradeda drumztis – išnešu į rūsį.

Kaip jau ne kartą esu rašiusi – rauginimui puikiai tinka pirktiniai prieskonių mišiniai konservavimui, tik moliūgams būtinai papildomai reikia šviežio česnako.

DSC_1034

14 atsakymų į “Rauginti moliūgai”

    1. Miela Gražina, vis tik moliūgą daugiausiai šaldau, sutarkuotą stambiais šiaudeliais, tuomet talpiau susideda į šaldiklį. Marinuoti nepatiko, dariau su obuoliais kompotą – irgi šiaip sau. Šiemet bandysiu virti su kriaušėmis ir bruknėmis, bet kol neišbandytas skonis, neaprašau recepto :)

  1. Labas vakaras,
    norejau pasitikslinti ar i kiekviena 3l stiklaini reikia deti net po 3 valgomus sauktus su kaupu drusko?
    Aciu uz atsakyma :)

    1. Hm… Manieji moliūgai, kai pilnai įrūgsta, nebūna kieti. Kaip ir agurkai, rūgstant minkštėja savaime, todėl niekad nebuvo kilusi mintis kepti ar virti :) O ir maistinė nauda tuomet nulinė…

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.