Baklažanų pyragas

????????????????????????????????????

Taip jau būna, kaip kokiam seriale – atsiranda kažkokių daržovių, tai ir gaminu iš jų serijos viską, ką pamenu, kol estafetę perima kita 🙂 Baklažanai… Šį pyragą pirmą kartą gaminau, kai ši daržovė buvo retai sutinkama mūsų kraštuose. Pyrago kepimo subtilybių mane mokė italė, kantriai aiškindama kaip ruošti tešlą ir kaip formuoti įdarą. Anot jos, pagal įdaro dėliojimo formą galima suprasti kokios tautybės kepėjas tai gamino. Na, gal ir būtų galima nukrypti nuo mokymo, bet kad labai jau gražu. Skubantiems siūlau rinktis šaldytą bemielę tešlą, o mėgstantiems sukiotis virtuvėje ir vertinantiems naminį skonį reikia pasiruošti

1 pakelį sviesto (apie 180  g)

1,5 st miltų

1 kiaušinį

Sviestas turi būti labai šaltas, jį prieš naudojant netgi galima 10 min. palaikyti šaldiklyje. Miltus suberiu ant stalo, įmušu kiaušinį, ilgu peiliu, vis pasemdama iš šonų, maišau, beriu žiupsnį druskos, vėl maišau. Imu šaltą sviestą ir įtarkuoju jį “burokine“ tarka tiesiai ant miltų. Ir vėl imu peilį ir juo įmaišau sviestą. Tešla neturi būti vienalytė. Truputį padrėkintomis rankomis suformuoju tešlos rutulį, įvynioju jį į maistinę plėvelę ir dedu pusvalandžiui į šaldytuvą. Ruošiu įdaro produktus, pjaustau:

1 didelį baklažaną arba 2 mažus – apie 0,5 cm riekėmis

150 g mocarelos sūrio – plonomis riekelėmis

150 g fermentinio sūrio (gerai besilydančio, ne kietųjų tipo) – plonomis riekelėmis

150 g šalto rūkymo šoninės arba kumpio – labai plonomis juostomis ir juostas dar per pusę

Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą iškočioju kuo ploniau (labai pamėgau silikoninius kilimėlius, prie kurių ir tešla nelimpa, ir valymo mažiau),  ją sulankstau į voką, vėl iškočioju, vėl į voką. Ir taip 4 kartus. Taip taip, yra ką veikti ir kartais norisi atsiprašyti pirktinės šaldytos tešlos 🙂

Paruoštą tešlą galiausiai iškočioju rutuliu, dedu ant jo kepimo formą ir “pamatuoju“. Iš šonų turi likti apie 5-7 cm. Tešlą įkloju į skardą, kurią prieš tai iškloju tuo pačiu silikoniniu kilimėliu. Tešlą subadau šakute ir pradedu atsakingiausią ruošimo dalį. Atrenku pačią didžiausią baklažano riekę ir dedu ją į patį centrą. Tuomet ratu, atremiant į formos bortą, tolygiai išdėlioju riekeles, 4 pačias mažiausias atidedu į šoną. Į kiekvieną tarpą tarp baklažanų riekių dedu abiejų sūriu gabaliukus ir mėsos juosteles. Mažąsias baklažano riekeles pjaunu per pusę, sustatau jas aplink vidurinį ratą ir į jį sudedu visus likusius sūrio ir smulkiau papjaustyto kumpio gabaliukus. Tešlos šonus pakeliu ir gražiai suformuoju. Puodelyje gerai suplaku

3 kiaušinius

2 vš natūralaus jogurto (galima keisti grietine)

Plakiniu aptepu tešlos bortus, o likusį tolygiai supilu ant įdaro. Užberiu

džiovinto baziliko

džiovintų pomidorų miltelių (ar labai smulkiai pjaustytų džiovintų pomidorų)

Pyragą kišu į orkaitę, jungiu 180 C ir laukiu nuostabaus aromato. Po 35-45 min. turėtų paruduoti tešlos viršus ir iškepti įdaras.

Pyragą tiekiu tiesiai iš orkaitės, su visu kepimo indu. Jokio padažo nesinori, nes pyrago įdaras yra pakankamai drėgnas.

Šaltą pjaustau riekelėmis ir tiekiu kaip užkandį.

????????????????????????????????????

2 atsakymai į “Baklažanų pyragas”

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.