Sriubos man – didžiulė erdvė fantazijai. Dažniausiai, užsimanius naujo skonio, kūryboje dalyvauja mano … spintelės 🙂 Kadaise pažįstama pasakojo jau išstovėjusi duobes grindyse prie drabužių spintos, mat niekaip rytais negali išsirinkti kuo dabintis. Panašias duobes jau turbūt galima aptikti ir mano virtuvėje, prie šaldytuvo ir spintelių. Atsidarau, peržvelgiu, peržiūriu, mintyse sudėlioju derinius ir imuosi darbo. Lygiai taip ir gimė ši sriuba. Ne visi bandymai būna vykę, ne visas pagiria valgytojai, tačiau ši – viena iš tikrai sėkmingų. Kaip pasakė vienas iš degustatorių – ‘sriuba su pakramtymais’. Soti, gaivi, saldžiarūgštė.
Sultiniui į 5l puodą pilu 3l vandens ir, jam užvirus, dedu nedideliais gabaliukais pjaustytą
kalakutienos kumpį (apie 700-800g)
Galima naudoti ir vištieną, ir laukinę paukštieną, ir net raudoną mėsą, jei norisi „stipresnio” skonio. Svarbu, kad gabaliukai būtų nedideli. Sumažinu ugnį iki minimalios, puodą pridengiu dangčiu ir griebiuosi daržovių.
2 didesnes bulves – nuskutu ir supjaustau tokiais pat, kaip ir paukštienos, gabaliukais
2 vidutines morkas – sutarkuoju šiaudeliais
1 pastarnoką arba petražolės šaknį – taip pat šiaudeliais
1 nedidelį saliero gumbą – supjaustau mažais kubeliais
Paukštienai pavirus apie 20min, į puodą suberiu bulves, leidžiu pakunkuliuoti 7-9min., tuo metu iš rūsio atsinešu
700ml trintų pomidorų (receptas)
Neturint tokio ruošinio, galima naudoti konservuotus pomidorus savo sultyse, juos reikėtų blenderiu sumalti iki vientisos masės. Pomidorus, pastarnoką ir salierą sudedu į puodą, paverdu dar apie 10min., tuomet suberiu morkų tarkius ir sriubą gardinu
2aš rupios druskos
1aš džiovintos gelsvės
1aš džiovinto raudonėlio
1aš ciberžolės
3-4 smulkiai kapotomis česnako skiltelėmis
3vš moliūgo sėklų
3vš saulėgrąžų branduolių
Lukteliu dar 4-5min., išjungiu ugnį, dengiu dangčiu puodą. Tiekiu po 15-20min.
Pagardinimui pilu grietinėlės. Skanu su mėgstama duona, ypač jei ji irgi su grūdais.