Labai šventinis, tuo pačiu labai lengvai paruošiamas, kiekvienais metais tobulinamas kepsnys-suktinis. Buvo išbandyti variantai su džiovintomis slyvomis, vytintais pomidorais, pesto, šviežių žolių įdaru. Tačiau skaniausias, sultingiausias ir išraiškingiausio skonio yra būten šis variantas, be jokių įdarų, bet su ta pačia traškia saldžiai aštria plutele. Garnyrui puikiai tiks bulvių, moliūgų ar morkų košė, marinuotos ar raugintos daržovės. Vyrui skaniausias šis variantas, tiesiog su burokėliais, bet šventėms būtinai ruošiu košių ir karštų daržovių garnyrus. Perku
1,5kg šoninės
Perku turguje ar labai dideliame prekybos centre, kur yra didelis šviežios mėsos asortimentas. Mat šoninė turi būti be kaulo, be odos, daugmaž 3cm aukščio ir būtinai bent 50proc. mėsos turėtų sudaryti raumuo. Ir vienas didelis gabalas.
Viršų aptepu mišiniu iš
100ml aliejaus (labai tinka aliejus, kuriame buvo konservuoti vytinti pomidorai)
1aš medaus
1,5aš druskos
8-10 labai smulkiai kapotų česnako skiltelių
žiupsnelio kajeno pipirų miltelių
žiupsnelio maltų kadagio uogų
Pirštų galiukais bent 5-7min. masažuoju mišinį į mėsą, tuomet susuku vyniotinį, sutvirtinu mediniais pagaliukais ir dedu į kepimo indą. Pabarstau
prieskonių mėsai mišiniu
Beje, šį vyniotinį galima pasiruošti net kelias dienas prieš šventę, tik tuomet jį įvynioju į maistinę plėvelę ir dedu į šaldytuvą.
Kepimo indą šaunu į orkaitę, suktinį užkloju aliuminio folijos lakštu, jungiu 200C (režimu kepimas iš abiejų pusių). Kepsniui kepant, pasiruošiu aptepą. Nedideliame inde sumaišau
100g lydyto sviesto
2aš medaus
2aš gastyčių pastos
Po valandos kepimo, nuimu folijos lakštą, kepsnį aptepu sviesto mišiniu ir grąžinu į orkaitę dar bent pusvalandžiui, tik kaitrą jau sumažinu iki 160C.
Kepsnį galima tiekti, supjausčius riekelėmis, arba dėti su visa kepimo forma vidury stalo ir pjaustyti pageidaujamas dalis.
Atvėsęs kepsnys nėra itin skanus, jei ir valgome kitą dieną, kepsnį pašildau ugniai atsparioje lėkštėje orkaitėje, 15min. 100C.