Tobula bulvių košė

DSC_0893

Kaip sakė garsus prancūzų virėjas – bulvių košės skonis priklauso nuo sviesto kiekio joje. Mano firminė košė be sviesto gardinama dar keliais ingredientais. Pieną, žinoma, žino visi, bet svogūnus naudoja retas virėjas. Airiška košė gardinama svogūnų laiškais, košę valgymui su skryliais gardinu spirgučiais, o tiesiog košė tokia:

1,5kg bulvių

nuskutu, nuplaunu ir supjaustau nedideliais kubeliais. 5l puode kaičiu truputį daugiau nei pusę tūrio vandens, jam užvirus sudedu bulves ir

1,5aš druskos

Nulupu

2 vidutinius svogūnus

ir supjaustau juos pusžiedžiais. Maždaug 10-12min. nuo bulvių virimo pradžios, į vandenį sudedu svogūnus, puodą pridengiu dangčiu ir sumažinu ugnį. Verdu dar apie 15min. tuo metu į nedidelį puodą pilu

300ml pieno

Jo jokiu būdu negalima užvirinti, tik kaitinti, kol taps karštu. Tuomet į pieną įmetu

100g sviesto

išjungiu ugnį, dengiu dangtį. Bulves nukošiu, ant jų pilu pieno-sviesto mišinį ir blenderiu viską sutrinu iki košės. Galima grūsti ir rankine grūstuve, tačiau blenderis košę padaro elastinga.

Tiekiu kaip garnyrą, o kartais prisimename vaikystę ir suvalgome vakarienei po lėkštę košės su stiklinaite kefyro…

5 atsakymai į “Tobula bulvių košė”

  1. 300ml? rimtai? as kai i panasu bulviu kieki ipilu 100 ar kiek daugiau ml pieno – tai ta košę beveik galima gerti kokia skysta gaunasi

    1. Rimtai. Labai rimtai. Seniai žinoma tiesa – pilti pieno tiek, kad košė gautųsi norimos konsistencijos. Daug ką lemia bulvių rūšis. Mano mėgstamiausia – Nida, ir joms reikia tiek pieno. O nuo 100ml… ką aš žinau, gal nenukošiate bulvių? :) Skanaus.

  2. Oi ,miela Kūmute. Atėjau padėkoti. Už idėją trinti košę blenderiu. Tam tikslui daug ką naudojau,pradedant grūstuvėmis, mikseriu, kombainu, traiškykle, o apie šį pagalbininką visai pamiršau. Ir ką galiu pasakyti, košė gavosi tobula. Atspirašau žinoma, dariau savaip (ir dar daugiau pieno pyliau, man patinka iš viso kaip tiršta tyrė), bet jūsų patarimų griežtai laikiausi ir rezultatas idealus.Ačiū :)

  3. Pabandysiu.Naujiena sviestą dėti į pieną ir neužvirinti.Tik su blenderiu trinta košė teisingai elastinga bet ne puri.Tik rankomis galima padaryti košę”šilkinę”.t.y.purią.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s