Super-duper lengvai pagaminamas pyragas, kuris gali būti laisvai transformuojamas į prabangų porėtą ir drėgną tortą, skoniu primenantį Juodo miško ir Kalėdinio meduolio miksą. Net menką patirtį virtuvėje turintys konditeriai lengvai pagamins šį skanėstą, nustebinkite artimuosius ir save 🙂
Pamaniau, kad reiktų išversti pyrago pavadinimą, tačiau nė vienas vertimo variantas man nepasirodė įtikinantis. Paruošimas nėra beprotiškas (nebent beprotiškai lengvas), apdujęs (nebent gaminsite dujinėje orkaitėje) ar tuo labiau išprotėjęs 🙂
Jei rimtai, tai šis pyragas garsus tuo, kad jame nėra kiaušinių ir gyvulinių riebalų, todėl tinkamas besimaitinantiems kitaip. O darom taip.
3 st. miltų (kvietinių ar speltos)
1,5 st. rudojo cukraus
0,5 st. kakavos miltelių
2 šaukštelius sodos
2 šaukštelius vanilinio cukraus
sumaišau tiesiog kepimo formoje, tuomet įjungiu orkaitę, nustatau 180º, o į sausų produktų mišinį supilu:
2 šaukštus obuolių acto
1 st. aliejaus (saulėgrąžų, žemės riešutų ar alyvuogių)
2-3 lašus romo esencijos (galima keisti vanilės esencija)
2 st. šilto vandens
Viską kruopščiai maišau, kol produktai susijungia į tirštą tešlą be gumuliukų. Kepimo formą įkeliu ant grotelių orkaitėje ir palieku kepti apie 40-50 min. Pyrago baigtumas tikrinamas mediniu pagaliuku, jį įbedus į pyragą ir ištraukus, pagaliukas turi būti sausas.
Pyragą galima valgyti tiesiog tokį, kiek pabarstytą cukraus pudra. O jei norisi labiau ypatingo deserto – iškepusį ir atvėsusį pyragą pjaustau į dvi ar tris lygias dalis ir pertepu sekančiais variantais:
- Saldusis-gardusis. Pusė indelio rududu (ar gerą valandą virto sutirštinto pieno skardinėje), 180 g maskarponės sūrio, 180 g filadelfijos sūrio (be priedų), viskas išplakama mikseriu iki vientisos konsistencijos.
- Gaivusis. 250 ml rūgščios uogienės, 200 ml išplaktos riebios grietinėlės. Tiesiog sumaišoma šaukštu.
- Lengvasis. 1 st. pieno, 1 st. vandens ir 4 šaukštas rudojo cukraus užverdama, intensyviai plakant šluotele suberiami 2 šaukštai kakavos miltelių ir 2 šaukštai krakmolo. Maišoma, kol masė tampa „kreminė”.
- 50/50. Viena dalis pertepama gaiviuoju kremu, kita dalis lengvuoju.
Tortą galima aplieti lydytu šokoladu, pabarstyti kokoso drožlėmis.
Ar gerai supratau 2 stiklinės vandens?
Gerai supratote, Daiva.