Mielinei tešlai galima būtų skirti atskirą rubriką, tiek daug yra jos paruošimo receptų ir patarimų. Labai mėgstu gaminti tešlą su šviežiomis mielėmis, tada taip gražiai tešla pučiasi, lipa lauk iš puodo. Tačiau yra ir daug paprastesnių ir greičiau paruošiamų tešlų, ir štai viena jų ir obuolinė – brukninė variacija. Obuoliai čia tiks bet kokie – iš rūsio, iš mamos ar iš parduotuvės. O bruknių pagardą galima keisti bet kokia rūgštesne uogiene ar džemu, be bruknių dar kartais naudoju šermukšnius, tuomet pyragas įgyja dar vieną, maloniai karstelėjusį, skonį.
Tešlą labai paprasta ir greita paruošti laikantis šių proporcijų:
3st kvietinių miltų
1st kefyro
0,5st aliejaus
11g sausų mielių
1aš druskos
1vš baltojo cukraus
Kefyrą ir aliejų sumaišau puode, jei produktai buvo šaldytuve, tuomet puodą bent 10min. dedu į orkaitę ir jungiu pačią minimaliausią kaitrą (pas mane 50C). Tuomet sudedu visus likusius produktus ir užminkau tešlą. Tešla minkosi greitai ir galop nebelimpa nei prie rankų nei prie puodo sienelių. Puodą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku pusvalandžiui. Tuomet imuosi įdaro
6-7 vidutinius obuolius
sujaustau į 8 dalis, išpjaunu sėklalizdžius.
Imu 2/3 tešlos (ji nebus iškilusi kaip tradicinė mielinė), iškočioju lakštą, uždedu kepimo fromą, kurioje kepsiu ir išpjaunu reikalingą formą. Tešlą kloju į skardą (jei tai metalinė skarda, reiktų patepti sviestu arba aliejumi). Ant tešlos tolygiai sudedu obuolių riekeles ir jas aplieju
bruknių pagardu
Kiekis priklauso nuo nuotaikos 🙂 Bet kuo daugiau,tuo skaniau.
Likusią tešlą iškočioju ir supjaustau 2-3cm juostomis. Dalį jų panaudoju bortams (žr. nuotraukoje), kitą dalį gražiai sukryžiuoju ant obuolių.
Pyrago viršų ištepu plaktu kiaušiniu, pabarstau
cinamonu
Svarbu – pyragą dedu į nekaitintą orkaitę. Jungiu 170º ir kepu apie 40-50min. Atidarinėti orkaitės kepimo metu negalima, geriausia procesą stebėti per stiklą. Pyragas turi būti smarkiai parudęs, išsipūtęs. Ištraukus truputį subliukš.
Šis pyragas skanus ir karštas ir šaltas.