Tobula mielinė tešla

DSC_1060

Bandelės ar pyragai su vaisiais, uogiene ar varške, mėsa, lašinukais, grybais. ryžiais ar kopūstais… Mmm…   Įdarai, žinia, yra skonio reikalas, vistik skonio pagrindas – teisinga tešla. Sumaniau atskirai aprašyti pačios paprasčiausios iš visų man žinomų tešlų receptą. Pagirtinas yra ne tik tešlos paruošimo paprastumas ir greitis, bet ir gaminių iš jos skonis, nerandu kito žodžio apibūdintį jį, kaip tik tobulas :)

3st kvietinių miltų

1st kefyro

0,5st aliejaus (nepagailėkite gero, nerafinuoto)

11g sausų mielių

1aš druskos

1vš baltojo cukraus

Kefyrą ir aliejų sumaišau puode, jei produktai buvo šaldytuve, tuomet puodą bent 10min. dedu į orkaitę ir jungiu pačią minimaliausią kaitrą (pas mane 50C). Tuomet sudedu visus likusius produktus ir užminkau tešlą. Tešla minkosi greitai ir galop nebelimpa nei prie rankų nei prie puodo sienelių. Puodą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku pusvalandžiui. Jį išnaudoju įdaro pasiruošimui. Beje, mano mėgstamiausios bandelės su ryžiais ir virtais kiaušiniais.

Po pusvalandžio tešlą dedu ant darbastalio, pyragams kočioju lakštus, o bandelėms atplešiu reikalingo dydžio gabaliukus ir iškočioju juos arba plonai išploju delnuose.

Jei kepu bandeles su įvairiais įdarais, tuomet kiekvienam įdarui sugalvoju kitokią formą, pvz. su varške – apvalios, su lašinukais – pailgos.

Prieš pat dedantį orkaitę, gaminius patepu plaktu kiaušiniu. Saldžius gaminius galima pabarstyti perliniu ar ruduoju cukrumi, o sūresnius – įvairiomis sėklomis ar džiovintomis žolelėmis. Bandelės su lašinukais tiesiog prašo kmynų pabarsto.

Ši tešla turi svarbią geros kokybės taisyklę: paruoštus pyragus ar bandeles reikia dėti į šaltą orkaitę. Tik tuomet jungiu 170-180C ir laukiu, kol tešla iškils ir apskrus. Pyragams reikės apie 40-50min,. bandelėms (priklausomai nuo jų dydžio) 30-50min.

DSC_1061

Citata

6 Komentaras (+add yours?)

  1. Daiva
    Sau 21, 2016 @ 06:02:46

    Tikrai tobula, labiausiai vilioja tas pusvalandis! Neįtikėtina:)

    Atsakyti

  2. Darius
    Sau 21, 2016 @ 11:48:24

    a kodėl reikia dėti į šaltą orkaitę? per 3 min niekas ten neiškyla, tik sukrenta tešla. Mielės miršta prie 60 C. Optimaliausia temp kildinimui 26-27 C

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Sau 21, 2016 @ 12:52:17

      A todėl, Dariau, kad orkaitei šylant, mielės dar padirbėja, bandelių tūris padidėja, tešla jokiu būdu nesukrenta! Per 3min. iki 180C buitinė orkaitė neįkaista, profesionali – gal. Turbūt galima linksmai palyginti su moskvičiaus ir poršo įsibėgėjimo greičiu iki 100km/h :)

      Atsakyti

  3. Miglė
    Vas 02, 2016 @ 06:47:37

    Ar stiklinė yra bet kokia stiklinė, ar stiklinė kaip matavimo vienetas kažkiek konkrečiai ml turi? :) Ir kiek pavyzdžiui tokių bandelių kaip nuotraukoje, gaunasi iš nurodyto produktų kiekio?

    Atsakyti

    • Kūmucia
      Vas 02, 2016 @ 08:27:55

      Miela Migle, mano naudojamas matas – 200ml. Kiek bus bandelių, priklauso nuo to, su kokiu įdaru ir kokio dydžio jas gaminsite, su raugintais kopūstais man gaunasi apie 16. Jeigu liktų tešlos ir nebeturėtumėte jokio įdaro, tešlą galite drąsiai dėti į šaldymo kamerą, o prireikus atsišildyti ;) Skanaus.

      Atsakyti

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Prisijunk ir tu!

Kategorijos