Pavasarinis – nes pavasarį, nes klasikinis jau būna pabodęs, bulvės praradę sultis. Todėl reikia pagardų 🙂 Ilgėjant dienoms ant palangės jau galima auginti pipirnes, ridikėlių lapelius ir daug kitokių žalumynų. Tai vienas iš pagardų. Kitas – rūkytos kiaulių ausytės. Maniau, kad kugelis su ausytėmis yra žinomas kiekvienam lietuviui, bet pasikalbėjus su kolegomis ir padiskutavus maisto forumuose supratau, kad tikrai ne.
Tad mielai dalinuosi mūsų namuose mėgstamiausia kugelio versija.
Didesnei kepimo formai aukštais bortais nuskutu ir smulkiai sutarkuoju
2,5 kg bulvių
Nedideliame metaliniame puode užkaitinu (neužverdu)
200 ml pieno
Karštą pieną pilu ant tarkių ir permaišau. Indelyje suplaku
3 kiaušinius
1 šaukštelį rupios druskos
žiupsnelį maltų kmynų
žiupsnelį ciberžolės (spalvai, galima ir nedėti)
Plakinį supilu į tarkius ir vėl gerai permaišau.
2 rūkytas kiaulės ausis
supjaustau plonomis juostelėmis ir taipogi įmaišau į tarkių masę. Viską pilu į kepimo formą, ją statau ant grotelių orkaitės vidury, įjungiu 180C kaitrą kepimo režimu iš abiejų pusių.
Kepu apie 1 h 20 min. Jei jūsų kepimo forma labiau plati, nei aukšta, gali užtekti ir valandos kepimo.
Iškepusį kugelį tiekiu karštą, su grietine ir gausiai pabarstau šviežiais žalumynais.
Aš iš Žemaitijos, pas mus kugelis su rūkytom ar šviežiom ausytėm žinomas nuo neatmenamų laikų ir šiaip yra labai daug ingredientų kurie yra dedami į kugelį!
Ir Aukštaitijos šiaurėje, iš kurios kilo mano giminė, nuo senų laikų kepė kugelį su ausytėm, vištiena, faršu, spirgiais. Gardindavo ne tik grietine, bet ir pienu skiesta varške.