Vienbalsiai. Skaniausi naminiai ledai (pasaulyje). Su kuo tik širdis geidžia – braškėm, avietėm, serbentais, kakava, šokoladu…
Naminius ledus gamindavau iš jogurto, maskarponės, kartais įmaišydavau uogą-kitą. Neseniai aptikau
šaldytuve liūdinčią plakamą grietinėlę, ji buvo skirta patiekalui, kurio taip ir nepagaminau. Seniai bebuvau gaminusi ledų, todėl niurktelėjau į maisto rašytojų puslapius, perskaičiau daug receptų ir patarimų, atsirinkau tai, kas mano galva skanu ir svarbu ir ėmiausi gamybos. Pirmi du gaminiai, neslėpsiu, gavosi labai netgi nekokie… O trečiasis tiesiog privalo būti aprašytas.
Ledus dabar gaminu visada iš tokio kiekio produktų:
500ml 35% plakamosios grietinėlės
500ml jogurto
Nenoriu minėti prekinių ženklų, bet iš tiesų turiu jogurtą-favoritą ledų gamybai, tai nesaldus, riebus jogurtas su vanile. Jame cukraus jau yra, todėl jokių saldžių priedų nebededu. Bet vėlgi, skonio reikalas, jei mėgstate saldžiau ar reikia stiprios atsvaros rūgščioms uogoms – įdedu ir cukraus pudros. Ir būtinai įdedu saldumo, jei grietinėlę maišaus su graikišku jogurtu. Žodžiu, gaminant reikia būtinai ragauti ir derinti saldumą prie savo skonio.
Grietinėlę išplaku iki standumo, sudedu jogurtą ir norimus priedus ir sumaišau iki vientisos masės. Priedai būna tokie:
200-300g šaldytų uogų arba
1vš kakavos/0,5vš tirpios kavos arba
100g lydyto šokolado ir/arba
100g paskrudintų riešutų
Paruoštą masę pilstau į 250ml indelius arba į didesnę dėžutę, kad ir nuo pirktinių ledų. Gaminant ledus, planuoju būti namie bent 3h, todėl, kad pagaminti ledus labai paprasta, bet yra dar vienas, ilgasis gamybos procesas. Tai ledų maišymas. Kas pusvalandį indelį/indelius reikia ištraukti iš šaldymo kameros ir sušalusius šonus šaukštu sustumti į vidurį. Tokiu būdu ledai sušals tolygiai ir nesušoks į vieną ledo gabalą, bus purios tekstūros, žodžiu tiesiog „tikri” ledai. Mažuosius indelius reikia permaišyti bent du kartus, o didžiuosiu bent keturis.
Ledus galima gaminti ir ledų mašina, bet aš asmeniškai nepažįstu nė vieno, turinčio tokį agregatą savo namuose 🙂
Ledus sandėliuoju šaldymo kameroje, bet jei planuoju, kad suvalgysime per kelias dienas – laikau šaldytuve.
Skanaus!
Ačiū, pasidedu vasarai, bet ir dabar seilė nutįso 😉
Miela Irena, kam laukti vasaros? Galima ir dabar pasilepinti 😉 Skanaus.
Miela Kumute,
Gal nors komentaruose ivardinkite savo jogurta favorita, nes nenoriu eksperimentuoti, o noriu , kad pavyktu is pirmo karto:) Aciu
Miela Jolanta, nereklamuoju jokių prekinių ženklų, todėl siūlyčiau užsukti į didesnį prekybos centrą ir ieškoti ne lieso jogurto su vanile 😉 Galiu pasakyti tik tiek, kad mano favoritas yra 300ml indelyje su labai gražiu vanilės žiedu etiketėje, tikiuosi padėjau 🙂