Naminis obuolių actas

actc1

Jau seniai kirbėjo mintis, kad reikia pasigaminti naminio acto. Ir štai pagaliau atsirado proga – kaimynė rudenį padovanojo žieminių obuolių. Prisiskynėme tiek, kad suvalgyti niekaip nepajėgėm, o kai vasario mėnesį obuoliai pradėjo raukšlėtis, nusprendžiau pabandyti pagaminti obuolių vyno ir jį sugadinti – paversti actu 🙂 Merfio dėsniai veikia visur, pirmas bandymas niekaip nenorėjo virsti actu, ir tapo puikiu vynu (kada nors ir apie tai). O po kelių savaičių gaminta antra partija labai pradžiugino. Natūralus actas skoniu nė kiek nepanašus į pirktinį. Tai labai kvapnus, truputį gazuotas, natūralus produktas. Naudoju jį bet kur, kur reikia acto (valymui tokio produkto naudoti ranka nekyla) – sodai pyragams gesinti, barščiams ir burokėlių salotoms, užpilams, padažams ir net naminiam limonadui gaminti. Ir, žinoma, su nekantrumu laukiu konservavimo sezono, keliolika stiklainių bus konservuoti su šiuo actu. Naudojau

15 kg obuolių

Specialiu įrankiu išpjaunu sėklalizdžius, jei neturite tokio – obuolius reikia ketvirčiuoti ir išpjauti sėklas peiliu, jų jokiu būdu neturi patekti į gaminį. Visi šaltiniai apie obuolių actą rašo, kad jis gaminamas iš obuolių sulčių, bet iš senų obuolių sulčių nelabai teišspausi, todėl sugalvojau kardinaliai kitokį būdą – pagaminti obuolių sunkos.

Bulvių tarkavimo mašina sutarkuoju obuolius, tyrę supilu į 20l vyno butelį, įberiu

1 stiklinę balto cukraus

ir butelį sklidinai pripilu šilto vandens. Pirmas kelias dienas butelį palieku atvirą, laikau prie radiatoriaus, kad turinys įšiltų ir pradėtų rūgti. Po kelių dienų dedu kamštį su žarnele, kaip ir vyno gamybai. Kelias savaites viskas burbuliuoja ir kunkuliuoja ir tuomet atsisluoksniuoja tarkiai ir obuoliais prakvipęs vanduo. Po 2-3 savaičių skystį nukošiu ir supilu atgal į butelį. Vėl palieku atvirą kelioms savaitėms, va tuomet vynas ir sugenda ir tampa actu.

Laikau supilstytą į 1-2 l butelius.

Kam tiek vargti? – jei paragausite, suprasite 😉

Iš nurodyto kiekio gavau 7l acto.

DSC_0038

7 atsakymai į “Naminis obuolių actas”

  1. Sveiki,noriu pasigaminti acto,bandžiau bet pradėjo pelyti.dėl kokių priežąsčių?ir noriu paklausti kodėl reikia išimti sėklas?

    1. Sveiki, pelėsis susidaro dėl aplinkoje gyvenančių grybelinių, skysčiai nepelyja, todėl galite nuimti susidariusi pelėsį ir nukošti patį acto ruošinį. O kaulavaisių sėklose (daugumoje) yra nedideli kiekiai cianido. Spaudžiant ir pasterizuojant sultis tokie kiekiai nepavojingi, tačiau fermentacijos metu vykstančių reakcijų metu gali susidaryti ir ne itin naudingi junginiai, be to sėklos keičia spalvą ir net skonines savybes. Tikrai verta padirbėti 😉

    2. Sveiki Rimai, as dariau obuoliu asta is sulciu. Obuoliai senovines rusies, saldus, be vandens tik sultys. Nedejau nei cukraus , nei mieliu. Kiekviena saavaite reikia sumaisyti turini. Po pirmos savaites pastebejau tokius mazus grybelius, ant kai kuriu stiklaiuniu ( 3ltr ) . Kadangi susidaro plevele, o si karta buvo su „grybeliu“, manau, tai ja reikia nuimti. Kiekviena savaite nuemiau ta plevele, sudejau i atskira stiklaini ir manau panaudosiu kazkam. Po 5 savaiciu buvo tikras actas, bet islaikysiu 6 savaites, kaip rekomendavo .

  2. Sveiki,pirmą kartą meginu pagaminti obuolių actą,bet matau,kad neturiu pakankamai gerų tam sąlygų,vesu,svyruojanti temperatūra,pirmas etapas praejo,nukosiau,o antram etape,nors ir dapyliau cukraus,beveik nerūgo,kaip ir pirmam nelabai puškėjo,o gal nesupratau.Esme-dabar vel 3l.stiklainyje 5cm.nuosedų,nors šviesėja,bet esmė-kvapas ne obuolių acto,o acetono.

    1. Sveiki, Elegijau. Fermentacija tikrai galėjo nutrūkti, jei svyravo ar staigiai keitėsi temperatūra, ypač į vėsios pusę. Gaila, kad kol kas kvapų internetu negalime transliuoti, būtų įdomu pauostyti. Išties, nosis yra vienas geriausių patarėjų, jei jau trenkia acetonu, sakyčiau, kad amba…
      Jei turite natūralių sulčių, pabandykite fermentuoti jas, sultyse žymiai didesnė mielių ir cukrų koncentracija, gal su jomis pavyks. Svarbu bandyti, bandyti ir vėl bandyti, sėkmės!

      1. Sveiki, ar galima pas jus įsigyti obuolių acto?

      2. Sveiki, galima paragavimui, šiaip juo neprekiauju, bet jei paragavusi sugalvosite pati pasiganminti, bus labai miela 🙂

Parašykite komentarą